Svenskarna vill inte ha OS-tävlingar i Hammarbybacken. Arkivbild.
Svenskarna vill inte ha OS-tävlingar i Hammarbybacken. Arkivbild.

Svenska folket vill inte ha en OS-ansökan

En majoritet av det svenska folket vill inte att Sverige söker OS 2026. Det visar en opinionsundersökning som Radiosporten beställt. 53 procent av de tillfrågade säger nej till att Sverige söker spelen medan 34 procent säger ja, 14 procent vet ej.

ANNONS
|

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har lämnat in en intresseansökan där Stockholm är huvudort. Undersökningen visar att just hos stockholmare är stödet bara 29 procent för en ansökan medan 60 procent säger nej.

- Jag skulle kunna tänka mig att siffran blir betydligt högre om vi når ut med att IOK (Internationella olympiska kommittén) höjt bidraget till nio miljarder kronor. Ett OS-evenemang kostar ungefär 13 miljarder exklusive investeringar. Nio miljarder är en unik stor summa som kommer in i vårt land, helt unikt historiskt, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef till Radiosporten.

ANNONS

- Det som hänt är att IOK helt ändrat spelplanen för ansökningar. Det är en process som är kortare, enklare, billigare. Och det är ett upplägg där man kan skräddarsy upplägget efter staden och landet.

"Duktiga på idrott"

Vid sidan av idrotterna som avgörs i Stockholm är det tänkt att de alpina grenarna ska genomföras i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton utanför Sverige, kanske i Lettland.

- Jag hoppas att alla svenskar som tittar på tv från de här spelen förstår att det vore jättekul att göra detta hemma i Sverige. Vi är duktiga på idrott och det skulle bli ett lyft för staden och skapa många nya arbetstillfällen, säger Gunilla Lindberg, svensk representant i IOK, till Radiosporten.

Beslut nästa år

I september 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får vinter-OS 2026. Förutom Stockholm har Sapporo i Japan, Graz/Schladming i Österrike, Calgary i Kanada och schweiziska Sion visat intresse för spelen.

ANNONS

Spelen om fyra år avgörs i Peking som blir första stad att arrangera både sommar-OS (2008) och vinter-OS (2022). Stockholm kan bli den andra eftersom staden hade sommar-OS 1912.

TT

ANNONS