Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EM-triumfer. Annika Berntsson (överst till höger) och Karin Nylén (nere till vänster) lyfte under torsdagen hem ett varsitt guld i veteran-EM i tyngdlyftning i Halmstad.

Svensk succé i veteran-EM i Halmstad

Annika Berntsson lyfte under torsdagen hem ett guld i tyngdlyftning i European Masters. Hon visade att ett tre år långt uppehåll inte har någon betydelse när man är bäst och vann överlägset i Halmstad.

– Det gick jättebra. Jag får säga att jag är nöjd, även om jag siktade på världsrekord. Jag visste dock inte om jag hade formen för det, säger Annika Berntsson, som tävlar för Göteborgsklubben Mossebergs AK. 

Berntsson har genom åren plockat fler SM- och NM-guld än vad hon själv kan räkna till och som bäst placerat sig på sjundeplats i EM. Därefter tog hon steget vidare till veteranmästerskapen, eller Masters som det också kallas, vilket ledde till en ny triumf och VM-guld i Köpenhamn 2014.

Under torsdagen var det dags att ro hem guldet som saknades i veteranprisskåpet - EM-guld. Berntsson gick in sist av alla i ryck och lyfte 74 kg innan hon misslyckades med att sätta nytt världsrekord på 78 kg i 69-kilosklassen i damer 40.

– Det var väldigt nära, så det var synd. Jag tror att det berodde på att jag bantade hårt sista veckan och åt knappt de två sista dagarna, men det blev i varje fall europarekord. 

Hon fortsatte därefter starkt i stöten och lyfte 92 kg till seger. 

– Det är väldigt roligt att vinna. Jag tävlade senast i VM 2014, så det var kul att vara med och tävla igen och särskilt att ta guld. 

Men Berntsson var långt ifrån ensam som svensk att lyckas i hemma-EM i Eleikos nya lokaler i Kistinge. Under veckan har Sverige kammat hem hela 27 medaljer, varav åtta guld, tio silver och nio brons. 

Stockholmstjejen Karin Nylén, som i fjol tog VM-brons i Masters i Tyskland, var med och bidrog till den svenska medaljskörden med guld i 63 kg i damer 40. Hon skuggade toppen i rycket och vann efter 76 kg i stöten till 141 poäng. 

– Jag är galet nöjd. Det här var mitt mål, även om jag haft lite tufft under säsongen med en skada i ryggen. Jag har mest rehabiliterat, så det här var riktigt bra, säger Nylén.

Utöver Berntsson och Nylén, så tog även Katarina Boman guld i 90 kg i damer 40. Hon var ensam i klassen om att genomföra både ryck och stöt. Under fredagen och lördagen fortsätter tävlingarna och visst finns det gott om hopp för nya svenska EM-medaljer.

– Vi hade 67 anmälda svenskar till tävlingen, så vi kan nog räkna med att det kommer rassla till lite även under de sista dagarna, men det är samtidigt tuff konkurrens, säger svenske presidenten i tävlingen Jan Hinrichsen. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här