Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alexander Bergström kvitterade till 1–1 i Sveriges 5–1-seger mot Sydkorea.

Svensk seger – men powerplay hackar

I Karjalaturneringen öste Tre Kronor in mål i numerärt överläge – bland annat tack vare Dick Axelsson. I OS-genrepet har det hackat i den spelformen, samtidigt som poängmaskinen från Färjestad istället fått en defensiv roll.

Tre Kronor hamnade i underläge i tidernas första landskamp mot Sydkorea, men vände och tog som väntat en relativt enkel seger över OS-värden.

Trots sex numerära överlägen blev det bara ett enda svenskt mål i powerplay – det första i turneringen på nionde försöket.

I Karjalaturneringen i november gjorde svenskarna fem mål på 14 försök.

- Vi har inte lyckats få utdelning, men i dag hade vi ett eller två skott i ribban, flyttade pucken bra och vann returer. Men det är klart att vi måste göra mer poäng i powerplay för att lyckas, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Ett bra powerplayspel kan vara guld värt för Tre Kronor i OS i Pyeongchang.

"Vill spela powerplay"

Dick Axelsson fick en offensiv roll i Karjalaturneringen i november där han gjorde två mål i numerärt överläge.

I Moskvaturneringen spelar han bara i numerärt underläge.

- Jag lägger inte så mycket vikt vid det. Det är klart att man vill spela powerplay när man är en offensiv spelare, men så länge man får istid och får spela boxplay så är det kul också. Men jag är en bra reserv om det inte funkar eller någon blir skadad, sade Axelsson, som fick vila i den sista perioden mot Sydkorea.

Grönborg vill så klart prova olika konstellationer inför OS och sade att han inte vill göra justeringar för snabbt:

- Powerplay-spelarna måste få en chans att spela ihop sig.

Tre snabba

Precis som i Karjala är Skellefteåkedjan med Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm forwards i den första enheten i numerärt överläge och i den andra Alexander Bergström, Andreas Engqvist, Linus Omark och Fredrik Pettersson (i backposition). Det var de sistnämnda som till slut hittade rätt med 5–1-målet genom Engqvist med 3.36 kvar av matchen.

Efter en sömnig start hamnade svenskarna i underläge i öppningen av den andra perioden, men vände sedan snabbt tack vare tre mål inom loppet av 6.40 genom Alexander Bergström, Anton Lander och Pär Lindholm.

Dennis Everberg och Engqvist stod för de svenska målen i sista perioden. Bergström stod förutom målet för en assist och Linus Omark stod för två assist i sin 100:e landskamp.

Sverige avslutar mot Tjeckien på söndag, i den sista matchen innan OS-truppen tas ut i mitten av januari. Återstår att se om Axelsson får någon chans i powerplay då.

- Det gäller att kräma ur det sista. Det är alltid så i de här turneringarna att det gäller att orka hela vägen. Man vill alltid avsluta med en vinst, sade Axelsson.