Svenskt jubel efter Lucas Raymonds 2–0 i segermatchen över USA.
Svenskt jubel efter Lucas Raymonds 2–0 i segermatchen över USA. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensk rivstart – vann VM-stjärnmötet

Tre Kronor fick en rivstart på ishockey-VM.
Det blev seger i stjärnmötet med USA med 5–2.
Minnesotaforwarden Joel Eriksson Ek blev tvåmålsskytt.

Tre Kronor kan mönstra sitt vassaste VM-lag på 2020-talet och Sam Hallams stjärngäng visade upp både spelglädje och effektivitet. Detta i ett nästintill fullsatt Ostravar Arena i tjeckiska Ostrava dit också en mängd blågula supportrar hade tagit sig.

Målet för Tre Kronor är VM-guld – det här kan ha varit första steget på vägen.

Backstjärnorna och goda vännerna Erik Karlsson och Victor Hedman fick sin dröm besannad och bildade första backpar.

Förstakedjan innehöll spetsiga forwards som centern Joel Eriksson Ek, Lucas Raymond och Adrian Kempe.

Eriksson Ek förste målskytt

Eriksson Ek inledde målskyttet under en avvaktande utvisning då han sköt 1–0 bakom amerikanske målvakten Alex Lyon.

– Gött att vi lyckades få första målet. Jag försökte hitta en yta och det var ganska mycket folk framför mål så jag försökte få dit den, säger Eriksson Ek till Viaplay.

USA har också en hel del stjärnnamn i sitt lag och var inte ofarliga i sina snabba kontringar. Målvakten Filip Gustavsson gjorde flera vassa räddningar och fick dessutom hjälp av både stolpe och ribba.

Lucas Raymond ökade till 2–0 i början av andra perioden då han pricksköt i krysset bakom Lyon, lagkamrat i Detroit.

– Det var bra pass av Victor (Hedman) så jag hade bra yta. Självklart kul att göra mål, säger Raymond, 31 mål i Red Wings denna säsong.

USA reducerade när Zack Werenski hittade rätt bakom en skymd Gustavsson, men Minnesotas Marcus Johansson – 33-åringen som spelat OS men nu gjorde VM-debut – sköt 3–1 innan andra perioden var över.

Det var Sverige som förde matchen och visade stundtals upp ett både fyndigt och effektivt spel.

Lucas Raymond anser dock att det kan bli bättre.

"Spelar helt okej"

– Vi spelar helt okej, men vi kan bättre. Spelet med puck kan bli bättre och vi kan ta mer skott.

USA klev närmare igen i början av tredje perioden då Brock Nelson sköt 3–2 från nära håll.

Eriksson Ek drog på sig en utvisning i slutet och USA tog ut målvakten. Men då avgjorde Victor Hedman med 4–2 i tom kasse.

Eriksson Ek fyllde på med sitt andra mål för kvällen, också i tom kasse.

– Jag tycker att vi hade ett otroligt bra defensivt spel. Vi har Hedman, Karlsson och (Rasmus) Dahlin. Det är väldig skönt att stå där bak som målvakt, säger målvakten Filip Gustavsson till Viaplay efter segern.

21 maj: Slovakien (20.20).

Kvartsfinaler spelas den 23 maj, semifinaler den 25 maj och medaljmatcher den 26 maj.