Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryske längdåkaren Alexander Bolsjunov under OS i Peking i fjol. Arkivbild.
Ryske längdåkaren Alexander Bolsjunov under OS i Peking i fjol. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Svensk kritik när IOK öppnar för ryska OS-idrottare

Ryska och belarusiska idrottare kan få komma att delta på OS redan i Paris nästa sommar.
Något som Sverige är kritiskt emot.
– Vi tycker inte att det är läge att öppna upp ännu, det finns inget i själva sakfrågan som har ändrats, säger den svenske OS-chefen Peter Reinebo.

Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnar för att idrottare från länderna kan få delta under neutral flagg från och med OS i Paris 2024. IOK skriver i ett uttalande att ingen idrottare ska stoppas från att tävla utifrån det pass personen har.

"En väg för idrottares deltagande i tävlingar under strikta villkor bör därför undersökas ytterligare", skriver IOK i uttalandet.

Därmed väljer IOK att öppna vägen för ryska och belarusiska idrottares OS-deltagande.

"Ingenting har ändrats"

Sverige har tillsammans med de andra nordiska länderna tagit en stark ställning emot Ryssland och Belarus.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, hade hoppats att IOK skulle se saken på samma sätt.

– Vi tycker ingenting har ändrats, snarare tvärtom, utifrån den tidpunkten när sanktionerna lades. Det innebär att det inte finns några faktiska omständigheter att ompröva det beslutet i våra ögon, säger han.

Ingen svensk bojkott

Men även om Sverige är starkt emot IOK-beslutet är ingen OS-bojkott aktuell.

– Nej, det är det inte. Vi kommer att delta med en svensk OS-trupp både i Paris och Milano (2026). Vi vill inte bojkotta OS vare sig för en sån här eller någon annan fråga. Det finns inte på kartan. Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, säger Reinebo.

Han är inte förvånad över att IOK väljer att pusha på för att ryska och belarusiska idrottare ska få delta igen.

– Det var egentligen ingen större överraskning för de har hållit på i ett par, tre månader att lobba för att det är den vägen man måste gå förr eller senare. Samtidigt är det här en rekommendation till de olympiska specialförbunden och det är inte säkert att alla tycker så här bara för att IOK gör det, säger Reinebo.

Ryska och belarusiska idrottare har sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari förra året varit portade av IOK.

IOK anger flera kriterier som måste uppfyllas för att idrottare med ryskt eller belarusiskt pass ska få delta i OS, bland annat "bara de som inte har agerat emot IOK:s fredsuppdrag och aktivt gett sitt stöd till kriget i Ukraina kan delta".

IOK:s beslut kommer dagen efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskij upprepat ännu en gång att han vill se ryska idrottare helt uteslutna från OS i Paris.