Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Första matchen var lite konstig – är det träningsmatch eller tävlingsmatch", säger Jimmy Durmaz inför Nations League-avslutningen mot Ryssland. Arkivbild.

Svensk förvirring: "Det är väldigt oklart"

De svenska fansen har inte riktigt tagit Nations League till sig än. Och inte ens i landslaget – trots powerpoints från ledningen – förstår alla spelare den nya turneringen fullt ut.

Nations League har inte fått igång de svenska fotbollssupportrarna hittills. Trots en svensk lyckad VM-sommar har höstens matcher på Friends arena inte varit några publikfester.

Inför avgörande matchen hemma mot Ryssland på tisdag vädjar spelarna om rejäl stöttning, men har också förståelse för att det kommer att ta tid för fansen att greppa turneringens betydelse.

- Jag vet att det inte är så många som vet vad det handlar om, men det är en otroligt viktig match för oss, säger Jimmy Durmaz.

Mittfältaren erkänner samtidigt att det nya formatet inte satt sig riktigt hos spelarna heller.

- Vi börjar förstå Nations League mer och mer. Första matchen var lite konstig – är det träningsmatch eller tävlingsmatch? Vi var inte riktigt där. Men nu när vi mötte Ryssland och Turkiet borta, med det trycket de hade där, då kändes det mer som tävlingsmatch.

TT: När kommer fansen att förstå?

- Det kommer att ta sin tid, kanske till nästa gång det är dags igen. För det är väldigt oklart, jag vet fortfarande inte riktigt vad som händer. Jag vet bara att man ska vinna, att det är det bästa. Om vi tar oss till A-gruppen och möter större nationer så kommer folk att intressera sig lite mer.

"Mer eller mindre insatta"

Landslagschefen Stefan Pettersson berättar att ledningen i alla fall gjort sitt för att informera truppen om de nya tävlingsmatcherna. Både Pettersson och förbundskaptenen Janne Andersson har haft dragningar inför laget.

TT: Hur tog truppen emot informationen?

- De har lyssnat och försökt förstå. Det har nog satt sig in i det mer eller mindre. Vissa lite mer, vissa lite mindre. Men vi brukar säga, vinn bara matcherna så löser sig det andra.

Förutom Durmaz hör ytterbacken Ludwig Augustinsson till dem som säger att han haft lite sämre koll.

- Jag har tänkt att man ska vinna varje match och sedan får vi se. Nu har man förstått att om vi vinner kan man komma till en playoff senare och så vidare. Jag såg även idag att det är en del pengar inblandat. Och att kliva upp i en A-grupp där man kan möta Spanien och typ Frankrike... Det vore fantastiskt att få sådana matcher. Väldigt utvecklande att mäta sig mot de nationerna samtidigt som vi får en lättare väg till slutspel.

"Lite krångligt"

Marcus Rohdén tycker att han har koll på det hela efter ledningens powerpointgenomgång och tror att det kommer att sätta sig med tiden.

- Det är lite krångligt. Absolut. Men jag tror det kommer bli självklart när det har hållit på ett tag.

Stefan Pettersson tycker inte heller att det är för krångligt.

- Nej, det tycker jag väl inte egentligen med de intentioner man haft med det. Att göra tävlingsmatcher i ett sorts seriesystem där man kan åka upp och ner och få lite extra in till EM. Vi får se efteråt. Det utvärderas väl ständigt även hos Uefa men det gör man väl främst när det är färdigt. Vi har lite synpunkter gällande matchtider och sådant och det kommer säkert diskuteras.