Sverige jublar efter en planenlig seger mot Vitryssland.
Sverige jublar efter en planenlig seger mot Vitryssland.

Svensk EM-seger – men hjälp behövs

Sverige vann planenligt mot Vitryssland med 29–20 i handbolls-EM. Semifinalhoppet lever – men hjälp behövs.

ANNONS
|

Det finns fortfarande otaliga tänkbara upplösningar på Sveriges EM-grupp. Men en sak går att slå fast redan nu: Det ser ut att bli en rysligt spännande onsdagskväll i Zagreb. Sverige–Norge och Kroatien–Frankrike – två glödheta matcher och fyra lag som alla har semifinalhoppet levande inför avslutningen av mellanrundan.

- Norge har en liten chans och kommer ge allt för att få bort oss. Samtidigt som jag också tror att Frankrike vill få bort Kroatien, det är nog inte kul att få möta dem i en eventuell final i Kroatien, säger Zachrisson.

ANNONS

"Var inte oroliga"

Om Sverige tar poäng eller inte förlorar för stort mot Norge finns all anledning för de svenska spelarna att sätta sig på läktaren och skandera "Allez les Bleus" när Frankrike möter Kroatien senare på kvällen. För då ligger Sveriges semifinalöde (se faktaruta) helt i franska händer.

- Var inte oroliga, vi kommer göra vårt bästa, säger de franska världsmästarnas målvakt Vincent Gérard.

Svenske målvaktskollegan Andreas Palicka menar att Sverige i första hand bara kan göra sitt jobb mot Norge.

- Vinner vi mot Norge har vi gjort ett jävligt bra EM. I dag var vi inte så jättebra, men jag vet att vi kan bättre, säger han.

Måndagskvällens match, mot ett redan avsågat Vitryssland, bjöd inte på handbollsgodis och dramatik för det fåtal åskådare som hade letat sig till Arena Zagreb. Det var mer ett blågult jobb som skulle göras för att skapa sig bästa möjliga förutsättningar inför Norgematchen.

ANNONS

Jobbet gjordes dessutom lite halvdant.

Palicka lyste

Bortsett från Palicka i målet – han räddade hälften av skotten, däribland två av två straffar – var det inte särskilt mycket semifinalklass över det svenska spelet. Det slarvades en hel del med både passningar och skott och när Vitryssland öppnade andra halvlek med tre raka mål ledde Sverige bara med 16–14.

Då kom fyra välbehövliga svenska mål på lika många minuter. Palicka var en som hittade rätt när han påpassligt utnyttjade att det vitryska målet var övergivet.

- De viktiga var väl två pinnar, säger Mattias Zachrisson.

- Sedan går det kanske att hitta några ljusglimtar, men vi bränner för mycket i dag också. Det är inget vi ska haka upp oss på, men problemet är att det är för många som bränner.

Sedan blev avslutningen av matchen en rätt behaglig historia för Sverige. Kantspelaren Hampus Wanne kom in från bänken och gladde med totalt fyra mål i matchen, lika många som Albin Lagergren.

ANNONS
Zagreb, TT:s utsände

Fakta: Sveriges förutsättningar

Mycket talar för att Sveriges öde i handbolls-EM inte är avgjort förrän efter Kroatiens match mot Frankrike sent på onsdag kväll. Detta gäller inför gruppavslutningen, där Sverige och Norge spelar den tidigare kvällsmatchen:

• Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

• Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

• Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien.

Fakta: Två tänkbara EM-scenarion

• Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Sverige slår Norge och Kroatien slår Frankrike.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

• Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Norge slår Sverige och Frankrike slår Kroatien.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.

Fakta: Tätstriden i Sveriges grupp

Fyra lag är fortfarande kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp i mellanrundan i Zagreb. Tätstriden inför den sista omgången:

Frankrike, 8 poäng.

Kroatien, 6 poäng.

Sverige, 6 poäng.

Norge, 4 poäng.

Återstående matcher:

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör resultaten i inbördes möten.

ANNONS