Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige jublar efter en planenlig seger mot Vitryssland.

Svensk EM-seger – men hjälp behövs

Sverige vann planenligt mot Vitryssland med 29–20 i handbolls-EM. Semifinalhoppet lever – men hjälp behövs.

Det finns fortfarande otaliga tänkbara upplösningar på Sveriges EM-grupp. Men en sak går att slå fast redan nu: Det ser ut att bli en rysligt spännande onsdagskväll i Zagreb. Sverige–Norge och Kroatien–Frankrike – två glödheta matcher och fyra lag som alla har semifinalhoppet levande inför avslutningen av mellanrundan.

- Norge har en liten chans och kommer ge allt för att få bort oss. Samtidigt som jag också tror att Frankrike vill få bort Kroatien, det är nog inte kul att få möta dem i en eventuell final i Kroatien, säger Zachrisson.

"Var inte oroliga"

Om Sverige tar poäng eller inte förlorar för stort mot Norge finns all anledning för de svenska spelarna att sätta sig på läktaren och skandera "Allez les Bleus" när Frankrike möter Kroatien senare på kvällen. För då ligger Sveriges semifinalöde (se faktaruta) helt i franska händer.

- Var inte oroliga, vi kommer göra vårt bästa, säger de franska världsmästarnas målvakt Vincent Gérard.

Svenske målvaktskollegan Andreas Palicka menar att Sverige i första hand bara kan göra sitt jobb mot Norge.

- Vinner vi mot Norge har vi gjort ett jävligt bra EM. I dag var vi inte så jättebra, men jag vet att vi kan bättre, säger han.

Måndagskvällens match, mot ett redan avsågat Vitryssland, bjöd inte på handbollsgodis och dramatik för det fåtal åskådare som hade letat sig till Arena Zagreb. Det var mer ett blågult jobb som skulle göras för att skapa sig bästa möjliga förutsättningar inför Norgematchen.

Jobbet gjordes dessutom lite halvdant.

Palicka lyste

Bortsett från Palicka i målet – han räddade hälften av skotten, däribland två av två straffar – var det inte särskilt mycket semifinalklass över det svenska spelet. Det slarvades en hel del med både passningar och skott och när Vitryssland öppnade andra halvlek med tre raka mål ledde Sverige bara med 16–14.

Då kom fyra välbehövliga svenska mål på lika många minuter. Palicka var en som hittade rätt när han påpassligt utnyttjade att det vitryska målet var övergivet.

- De viktiga var väl två pinnar, säger Mattias Zachrisson.

- Sedan går det kanske att hitta några ljusglimtar, men vi bränner för mycket i dag också. Det är inget vi ska haka upp oss på, men problemet är att det är för många som bränner.

Sedan blev avslutningen av matchen en rätt behaglig historia för Sverige. Kantspelaren Hampus Wanne kom in från bänken och gladde med totalt fyra mål i matchen, lika många som Albin Lagergren.