Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dressyrlandslagets mångåriga stöttepelare Patrik Kittel vill inte lägga av innan han lyckats ta en ny individuell mästerskapsmedalj.

Svensk dressyr skrittar i medvind

Det svenska dressyrlandslaget kommer till Falsterbo med Nations Cup-ledning och ett välbefogat självförtroende. När VM går av stapeln om två månader siktar man på att åter klättra upp på prispallen.

Svensk dressyr befinner sig i en sällan skådad positiv trend. Bronsmedaljen på hemma-EM ifjol var den första svenska lagmedaljen på tio år, och inför söndagens lagtävling i Falsterbo leder man Nations Cup efter att ha tagit två segrar utav tre möjliga.

- Svensk dressyr är mycket välmående. Vi har tidigare aldrig vunnit båda de två första Nations Cup-tävlingarna, så vi är väldigt nöjda och siktar på medalj i VM, säger förbundskapten Bo Jenå.

Flera framgångsfaktorer

När Jenå får frågan om faktorerna bakom de senaste årens fina resultat rabblar han upp en lång lista: Tävlingarna som ordnas vid Lövsta Stuteri, att fler svenska ryttare söker sig utomlands, Louise Nathhorsts arbete i Mellansverige och samarbetet med en mental coach.

- Sedan har Patrik (Kittel) betytt mycket. Utöver att han själv är framgångsrik så har han en internationell klass på sin anläggning där han sprider sin kunskap.

Slutar inte innan det blir medalj

Patrik Kittel har för tillfället tre hästar som rankas topp 20 i världen. I Falsterbo, där han representerar Sverige tillsammans med systrarna Ramel och Jeanna Högberg, kommer han att rida på Deja och nästa vecka i Aachen blir det Delaunays tur. Vilken häst som får rida på VM är ännu oklart.

- Om jag blir uttagen så får vi se vilken häst jag tar. Det blir inte något lätt val.

Kittel tror att de senaste årens fina resultat beror på att han via erfarenheten fått fler "verktyg i sin låda" att använda sig av. Sju år efter att han tog sin enda individuella medalj är han åter uppe och nosar på de ädlaste valörerna.

- I VM vet jag inte om det blir aktuellt, men jag tänker kanske inte ge upp min karriär innan jag tagit någon medalj. Förhoppningsvis på ett OS.

"Hoppas jag blir en bra pappa"

I april kom nyheten att Kittel och frun Lyndal Oatley väntar sitt första barn.

- Det påverkar inte min satsning utöver att det blir mer tid hos gynekologen. När vi väl har fått vårt barn ska jag givetvis vara där för min fru, och det är klart att det blir en annan syn på livet. Det är något härligt som kommer ut!

TT: Är det något du lärt från dressyren som du kan dra nytta av som förälder?

- Haha, jag tror att ridsporten generellt sett ger dig ansvar, omdöme och lär dig att bemöta människor. Jag hoppas att jag blir en bra pappa.