Britta Johansson Norgren, till vänster, vann duellen mot Lina Korsgren, till höger, i Tjejvasan förra veckan. På söndag möts de igen.
Britta Johansson Norgren, till vänster, vann duellen mot Lina Korsgren, till höger, i Tjejvasan förra veckan. På söndag möts de igen.

Svensk damduell lyfter Vasaloppet

Det är dukat för het duell om segern i Vasaloppet på söndag – mellan två svenskor. Fjolårsvinnaren Lina Korsgren, med stigande formkurva, mot Britta Johansson Norgren, sammanlagd ledare av långloppscupen. Johansson Norgren vann Tjejvasan. Nu siktar Lina Korsgren på revansch.

ANNONS
|

Britta Johansson Norgren har lyft damskidåkningen inom långloppscupen till en ny nivå. I år har hon vunnit tre lopp och kommit trea två gånger.

Nu siktar Britta Johansson Norgren på revansch för fjolåret i Vasaloppet, då hon kom fyra efter att ha varit obesegrad hela säsongen.

- I fjol var det mycket som gick snett i den sista uppladdningen. Jag var slarvig med förberedelserna. Samtidigt blev både mormor och morfar allvarligt sjuka.

ANNONS

- Efter loppet fick jag veta att morfar dog under natten till vasaloppssöndagen. I år känner jag mig mer bekväm med att ha gjort jobbet med förberedelserna. Inget är lämnat åt slumpen, säger Britta Johansson Norgren.

Blev förkyld

Men hon blev förkyld efter Tjejvasan.

- Jag var orolig för att bli sjuk, men det vände och på onsdagen kunde jag träna. Hoppas det inte påverkat mig, säger Britta Johansson Norgren.

Som i veckan fick en oväntad mental kick.

- Det var så häftigt att se när Frida Karlsson tog VM-silver. Jag åker ju i samma klubb som hon och har länge kunna följa Ebba Anderssons och Frida Karlssons utveckling. Nu har dessa små tjejer vuxit till att bli bland de bästa i världen. Så stort.

ANNONS

Lugn Korsgren

Lina Korsgren har blivit bättre för varje år och i fjol blev gick drömmen i uppfyllelse när hon vann Vasaloppet.

Nu berättar Lina Korsgren att formen blir bättre för varje år och segern i Jizerska Padesatka, det sista loppet före Vasaloppet, gav självförtroendet en skjuts framåt. Hon ligger nu trea sammanlagt i långloppscupen.

- Jag har hittat ett sådant härligt lugn inom min skidsatsning. Jag har vågat ta egna initiativ i min satsning, vilket kanske är ovanligt. Många andra skidåkare gör nämligen gärna satsningar som håller ”inom ramen”. Detta har stärkt mig, säger Lina Korsgren.

Hon tänker bland annat på flytten till Åre och möjligheten att bygga upp ett eget litet team tillsammans med sin man Gustaf Korsgren. Ett av tourens minsta team, med ett par unga talanger förutom Lina Korsgren.

Blanka blad

Lina Korsgren vill ändå tona ner snacket om duellen mot Britta Johansson Norgren.

- Alla vet vad Britta kan. Men innan start är alla konkurrenter blanka blad för mig. Jag måste då fokusera på min egen insats, säger Lina Korsgren.

ANNONS

Hon har taktiken klar:

- Mitt lopp börjar i Evertsberg. Därefter blir jag extra farlig i partiet mellan Lundbäcksbacken före Oxberg till backarna innan Hökberg.

Även Britta Johansson Norgren försöker tona ner den väntade duellen mot Lina Korsgren genom att också lyfta fram flera andra toppåkare.

Sedan säger hon:

- Lina är supertaggad och det är jag också. Jag ska verkligen göra allt för att vinna. Mitt drömlopp är att det går fort och det bli körning direkt så att startfältet spricker upp. I det sammanhanget är det jättehäftigt att intresset för damloppet i Vasaloppet blivit så stort.

TT

Fakta: De senaste Vasaloppsvinnarna

Vinnarna i Vasaloppets damklass under 2010-talet

2010 Susanne Nyström, IFK Mora.

2011 Jenny Hansson, Östersund.

2012 Vibeke Skofterud, Norge.

2013 Laila Kveli, Norge.

2014 Laila Kveli, Norge.

2015 Justyna Kowalczyk, Polen.

2016 Katerina Smutná, Österrike.

2017 Britta Johansson Norgren, Sollefteå.

2018 Lina Korsgren, Åre.

Fakta: Britta Johansson Norgren

Lag: Lager 157.

Ålder: 35 år.

Bor: Östersund.

Familj: Maken Jonas Johansson och dottern Emilia, 8 år.

Meriter: har vunnit alla klassiska långlopp utom norska Birkebeinerrennet. Två VM-medaljer: VM-brons i stafett 2009 och VM-silver i stafett 2011.

Fakta: Lina Korsgren

Lag: Team Ramudden.

Ålder: 31 år.

Bor: Åre.

Familj: Maken Gustaf Korsgren.

Meriter: 1:a Vasaloppet 2018. 1:a Nordenskiöldsloppet (200 km) 2016.

ANNONS