Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Svanberg, i mitten, gratuleras av lagkamraterna efter sitt segermål för Sverige i U21-landslagets EM-kval mot Ungern i Falkenberg.

Svanbergs drömmål tog Sverige närmare EM

Sverige slog Ungern med 1–0 och är fortfarande obesegrat i kvalet till EM för U21-landslag. Mattias Svanberg blev matchhjälte med ett drömmål och två räddningar på mållinjen.

Förbundskapten Roland Nilssons U21-landslag leder kvalgruppen till nästa års EM, med sex segrar och två kryss i tabellraden. På tisdag väntar Turkiet i Helsingborg, men det står redan klart att gruppfinalen mot Belgien i Kalmar i oktober blir avgörande för vilken av de två nationerna som vinner gruppen.

Roland Nilsson hyllar laget och resan man gjort tillsammans, och påminner om att hela gruppen började "från noll" för inte så väldigt länge sedan.

- Att sitta här 1,5 år senare, med chans att ta sig till EM-slutspelet, det känns väldigt bra, säger U21-kaptenen.

Lurigt Ungern

Ungern var dock en svår motståndare. Liksom i 2–2-matchen på bortaplan mötte svenskarna en överraskande ungersk uppställning. Fredagens i Falkenberg beskrivs kanske bäst som en variant av offensivt inriktat 4–1–4–1.

- Vi hittade inte riktigt rätt från början i vårt försvarsspel, konstaterar Roland Nilsson.

I 22:a minuten räddade Filip Dagerstål på mållinjen efter en av Ungerns farliga hörnor.

I 26:e minuten stack i stället Sverige upp i ett mönsteranfall, som drogs upp på vänsterkanten. Joel Andersson slog ett diagonalt inlägg, som Gustaf Nilsson nickade ner och bakåt till mittfältaren Mattias Svanberg, väl placerad i straffområdet. Svanberg, som i somras lämnade Malmö för italienska Bologna, klippte till hårt och fick se bollen gå i mål, via ribbans undersida.

- Jag hann tänka att jag var tvungen att ta den på "onetouch" och styra den mot bortre, minns Mattias Svanberg.

På rätt plats

Före paus hann han också rensa på mållinjen – och i slutet av andra halvlek tog Svanberg ett ungerskt skott på bröstet på mållinjen, båda gångerna efter hörnor.

- Jag fick den rollen, att vara sista gubbe.

- Det gäller att man är på plats, säger Mattias Svanberg med ett leende om sin avgörande räddning i slutskedet.

Andra halvlek präglades av ett rejält höstregn som gjorde planen blöt och hal.

- Vi är inte så nöjda med vårt spel. Men framför allt är vi nöjda med vår laginsats och att vi tar tre poäng, säger Svanberg.

Självförtroende

19-åringen gjorde en fin vårsäsong i Malmö.

- Han har fått större självförtroende, vågar göra saker på ett annat sätt än tidigare, säger Roland Nilsson.

Bolognas första ligamatcher i Serie A har Svanberg fått se från reservbänken.

- Jag kan inte ha för höga förväntningar på att gå in och spela direkt, men känner väl att försäsongen gått bra. Jag känner att jag växer dag för dag, säger Mattias Svanberg.