Superstjärnan Patrick Kane, 29, var ett hett intervjuobjekt dagen innan USA:s VM-semifinal mot Tre Kronor i Köpenhamn.
Superstjärnan Patrick Kane, 29, var ett hett intervjuobjekt dagen innan USA:s VM-semifinal mot Tre Kronor i Köpenhamn.

Superstjärnan: "Sverige blir ett tufft test

Superstjärnan Patrick Kane, 29, vill föra USA till nationens första VM-titel på 85 år. Ska Tre Kronor sätta stopp för den amerikanska gulddrömmen?

ANNONS
|

Journalisterna flockas framför superstjärnan Patrick Kane, 29, i intervjuområdet efter USA:s träning i Royal Arena i Köpenhamn. Intresset är befogat. Chicagospelaren toppar inte enbart VM:s poängliga – hans 19 poäng på åtta matcher är även rekord för en amerikansk spelare i ett enskilt världsmästerskap.

- Jag togs ut för att producera och försöka göra mål. Jag försöker göra det varje match. Vårt powerplay har varit riktigt bra, så jag tror att det har hjälpt mig, säger Kane.

ANNONS

Fler spelare att hålla koll på

De svenska spelarna har fått mängder av frågor hur Kane ska stoppas i lördagens semifinal. Den trefaldige Stanley Cup-mästaren (2010, 2013 och 2015) vill själv inte bidra med några tips.

- Sverige har ett bra lag. Jag är säker på att de kommer vara oroliga för fler än mig – vi har många bra offensiva spelare. Om de vill hålla fokus på en spelare har vi många andra som kan kliva fram.

Denna säsong missade Chicago Stanley Cup-slutspelet för första gången på nio år och det var givet för Patrick Kane att åka till Danmark när USA:s förbundskapten Jeff Blashill ställde frågan.

- Många av oss känner att det är världens bästa land som vi är stolta över att representera. Jag kan bara tala för mig själv men jag vill inte missa fler chanser att spela för USA. Det är en stor ära, säger Kane, som gör sitt andra och första VM sedan 2008.

ANNONS

Förbundskaptenen hyllar sin lagkapten, men inte främst för hans poängskörd.

- Han har varit en riktigt bra spelare för oss, men han har varit en ännu bättre ledare. Han är självklart en spelare som kan vinna matcher åt oss – han är ju en av världens bästa spelare, säger Jeff Blashill.

Försöka bryta trenden

USA har tagit fyra JVM-guld sedan 2004, men på seniorsidan har landet inte tagit guld sedan 1933. Amerikanerna räknar inte själva OS-guldet 1960 – under den period OS även gällde som VM-turnering – som en VM-titel.

- Vårt mål är ju självklart att vinna guldet och semifinalen är ett steg på vägen, säger Chicagoforwarden.

Spelare och ledare i det amerikanska landslaget är dock medvetna om den 85 år långa guldtorkan.

- Vi har inte vunnit i modern tid. Vi ska försöka bryta den trenden nu, säger Patrick Kane.

ANNONS
Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Patrick Kane

Född: 19 november 1988.

Klubb: Chicago.

Poäng i NHL:s grundserie i karriären: 828 poäng (312 mål/516 assist) på 822 matcher.

Främsta meriter: Tre Stanley Cup-titlar med Chicago (2010, 2013 och 2015), vinnare av NHL:s poängliga (106 poäng) säsongen 2015–2016.

Aktuell: Poängkung i Danmarks-VM på 19 poäng, som på lördag möter Sverige med sitt USA i semifinal.

ANNONS