Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Superbeskedet inför VM: "Känner mig stark"

Slutbeskedet på SM blev det perfekta inför VM. Sarah Sjöström var bara elva hundradelar över sitt världsrekord på 50 meter fritt.

ANNONS
|

Sjöström tar sitt pick och pack och åker hem till Stockholm trots att två dagar återstår av SM.

Nu är det vila som gäller för att hitta rätt i formtoppningen inför VM i sydkoreanska Gwangju den 21-28 juli.

Nästa tisdag åker Sjöström på landslagets VM-läger i japanska Fukuoka.

Hon gör det med vetskapen att formen finns där.

Sjöström har känt sig tung och nedtränad under de två första SM-dagarna.

Ändå gjorde hon en världstid på 100 meter fjäril i lördags.

"Väldigt häftigt"

Söndagens 23,78 på 50 meter fritt var bara elva hundradelar över hennes eget världsrekord från VM i Budapest 2017. Och den fjärde snabbaste tiden hon har gjort i karriären.

ANNONS

Hon var redan snabbast i världen på distansen i år, men kapade ytterligare 13 hundradelar på den tiden.

- Det känns väldigt häftigt att jag kan göra det i det här läget när jag har känt mig väldigt tung, sade Sjöström.

Nu fick hon också konkurrens från kompisen och konkurrenten Michelle Coleman som gjorde sin första av två SM-dagar och som också ska simma 50 meter fritt på VM. Coleman var långt efter på silverplatsen, 25,15.

- Det är alltid lite lättare att tagga till när man har lite snabbare simmare bredvid sig. Hon är väldigt bra i starten också, så det gör ju att jag får försöka mer de där första 15 meterna, sade Sjöström.

Inte perfekt

Trots supertiden var slutdelen av loppet inte perfekt.

- Jag gled in i mål, väggen var mycket längre bort i mitt sista armtag än jag trodde, så jag känner att det finns saker att förbättra, sade hon.

ANNONS

Sjöström tog tre guld och ett silver på VM i Budapest 2017. Nu funderar hon på att ta in 200 meter fritt i sitt VM-program också. Det skulle göra totalt fem grenar och ett tufft program som riskerar att hon är slutkörd när 50 meter fritt avgörs de två sista VM-dagarna.

- Nu får man börjar snacka med tränarna om upplägget. Jag vet att ju fler grenar jag kör desto svårare blir det att simma på de här tiderna på VM. Jag får prioritera, sade hon.

Michelle Coleman tog SM-guld på 100 meter ryggsim med 1.01,36. Däremot missade hon att säkra en VM-start på 200 meter fritt där hon var i OS-final 2016. Hon simmade förstasträckan i lagkappen för Spårvägen på 2.00,07 – 1,41 sekunder över kvalgränsen.

- Klarar jag inte ett individuellt kval på distansen så har jag inte där att göra, sade Coleman som är VM-klar på 50 och 100 meter frisim och 100 meter rygg.

ANNONS

Men det finns en öppning. Om Sarah Sjöström väljer bort 200 meter fritt går platsen till Coleman.

- Då tar jag den. Jag hoppas att hon bestämmer sig snart, sade Coleman.

TT

ANNONS