Jonna Sundling spurtade hem segern. Arkivbild.
Jonna Sundling spurtade hem segern. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Sundling och Ribom vann – Svensson hamnade i dike

Det såg länge ut som att segern skulle gå till Norge.
Men Jonna Sundling spurtade ner norskorna och säkrade segern i sprintstafetten i längdskidor tillsammans med Emma Ribom.
– Det var kul och tufft, säger Sundling i segerintervjun i Viaplay.

ANNONS
|

Världscupsäsongens sista sprintstafett avgjordes i finländska Lahtis.

Sverige ställde upp med två lag i finalen. Emma Ribom och Jonna Sundling i det första laget och Ebba Andersson och Moa Ilar i det andra.

I finalen tog Norge, med Julie Myhre och Anne Kjersti Kalvå, ledningen direkt och hade den länge – men då stod Sundling för en mäktig slutspurt och petade ner Norge till en andraplats och segern gick till Sverige.

Planen funkade

– Jag vet hur stark Jonna är i avslutningen så det var kul att se hur hon tog sig an tävlingen. Vår plan funkade rätt bra i finalen, säger Emma Ribom.

ANNONS

– Det var kul och tufft. Men roligt att få tävla här igen. Vi gjorde det bra och enligt plan. I dag var vi mer taktiska och det enligt vår plan. Det föll väl ut, säger Jonna Sundling i Viaplay.

Tyskland slutade trea.

Ebba Andersson och Moa Ilar slutade på en sjätteplats, tio sekunder efter Sundling och Ribom.

Svensson i krasch

På herrsidan blev det dubbelt norskt på pallen. Segern gick till Johannes Høsflot Klæbo och Erik Valnes. Tvåa blev Italien efter en stark slutspurt och Norges andralag blev trea.

Sverige var länge med men Marcus Grate och Edvin Anger, som utgjorde Sveriges förstalag, lyckades inte hela vägen och slutade fyra. Andralaget med Oskar Svensson och William Poromaa hade ingen chans då den förstnämnde kraschade och hamnade i diket. Duon slutade sist i finalen.

– Skidorna släppte helt och jag började glida ut i skogen. Det var frustrerande, speciellt eftersom "Wille" hade gjort en bra förstasträcka. Det är alltid surt när det händer för jag tror vi hade kunnat vara med där uppe, säger en nedstämd men samlad Oskar Svensson i Viaplay.

ANNONS