Mats Sundin hoppas att Rasmus Dahlin går som nummer ett i NHL-draften.
Mats Sundin hoppas att Rasmus Dahlin går som nummer ett i NHL-draften.

Sundin varnar Dahlin inför NHL-draften

Mats Sundin valdes som etta i NHL-draften 1989. Nu hoppas han att Rasmus Dahlin följer efter, som andre svensk. Men den 47-årige legendaren skickar också med en varning:

ANNONS
|

Den 17 juni 1989 är ett klassiskt svenskt ishockeydatum.

Det var då, i Met Center utanför Minneapolis, som Québec Nordiques valde Mats Sundin först av alla i NHL-draften. Fram till i dag är det enda gången en blågul spelare gått som nummer ett.

Efter nära 30 år hoppas Sundin – som avslutade karriären 2009 men fortfarande följer ishockeyn på nära håll – få sällskap av Rasmus Dahlin, som av NHL:s scoutorgan Central Scouting Bureau rankas högst av samtliga spelare utanför Nordamerika inför huggsexan i Dallas under midsommarhelgen.

- Det är på tiden att det kommer en ny svensk. Man förstår ju varför alla scouter jublar så mycket över honom. Han har en fantastisk skridskoåkning, han har ett jättefint spelsinne, han kan skjuta pucken. Han har alla förutsättningar, säger Sundin.

ANNONS

"En galjonsfigur"

Att bli vald först är enligt Sundin ett "otroligt kvitto" men också en rejäl utmaning.

En draft-etta granskas under lupp. Den förre landslagskaptenen menar att det är större skillnad mellan nummer ett och två än mellan nummer två och fem.

- Absolut. Nummer ett är nummer ett. Man blir på något sätt en galjonsfigur både för klubben man hamnar i och för NHL. Med det kommer både extra press och ansvar som det gäller att hantera. Och man måste leverera också.

Sundin minns både det positiva och det negativa som följde på den där dagen i Bloomington, Minnesota, för 29 år sedan.

- Det är otroligt kul att få en sån bekräftelse men jag förstod inte vilken press och vilket ansvar det innebär. Jag kände nog: "Fantastiskt, nu är karriären klar. Nu är det bara ut och lira". Men man får ingenting gratis. Tvärtom blir man en måltavla ute på isen. Alla andra vill visa att de kan tävla mot en och slå en. Det var tufft, säger han.

ANNONS

Hårt klimat

Klimatet är ännu hårdare i dag, främst vid sidan av isen med utvecklingen av sociala medier. Spelarna blir ständigt bedömda av krävande fans och ibland går det överstyr.

Sundin tar upp Auston Matthews i Toronto – klubben där 47-åringen tillbringade 13 säsonger – som ett "avskräckande" exempel. Den unge amerikanen gjorde 63 poäng på 62 matcher under grundserien men hade svårt att leva upp till förväntningarna när Toronto försvann i första slutspelsrundan, 3–4 mot Boston.

- Gå in och kolla hans Instagram. Han borde inte ha ett konto. Han är bara 20 år. Att kräva att han ska bära laget i ett NHL-slutspel där han spelar mot vuxna män som är upp till 35 år och har långa NHL-karriärer bakom sig, erfarna killar... Att kräva att han går ut och dominerar i den miljön, det är höga krav. Det är en enorm press på en så ung människa.

Olika roller

För att kunna hantera situationen är det viktigt att förbereda sig noggrant och att förstå spelet runt omkring ishockeyn.

- Det gäller att vara otroligt bra förberedd, framför allt fysiskt och psykiskt. Och att egentligen inte oroa sig för mycket för det andra, för det kommer man att lära sig. Det gäller att förstå att människor bedömer en som hockeyspelare. Och hockeyspelaren Mats Sundin är inte densamma som personen Mats Sundin. Att kunna skilja på det hjälper, säger storstjärnan.

ANNONS
TT

Fakta: Förstaval i NHL-draften

ANNONS