Pia Sundhage under en presskonferens som förbundskapten för Sverige 2017. Arkivbild.
Pia Sundhage under en presskonferens som förbundskapten för Sverige 2017. Arkivbild.

Sundhage: "Det är den stora utmaningen"

Intresset är stort för fotbolls-VM i Frankrike i sommar. Den stora utmaningen för damfotbollen är att behålla intresset när turneringen är slut, anser Pia Sundhage.

ANNONS
|

För fyra år sedan ledde Pia Sundhage Sverige till en åttondelsfinal i VM i Kanada. När VM i Frankrike 2019 avgörs i juni och juli kommer Sundhage mest att följa turneringen på avstånd.

Den förra förbundskaptenen, aktuell i TV4:s dokumentär "Vår historia – en blågul fotbollskrönika", är i dag förbundskapten för F15- och F17-landslagen. Hon kommer att se Sveriges första match mot Chile den 11 juli i Rennes på plats, och säger att hon "verkligen ser fram emot VM".

Hoppas fler intresserar sig

Med erfarenhet som både spelare och förbundskapten har Sundhage kunnat följa damfotbollens utveckling på nära håll.

ANNONS

- Jag kan konstatera att det har gjorts väldigt många genombrott, inte minst från svenskt håll. Första EM-turneringen 1984 har man pratat om som ett genombrott. Sverige spelade VM-final 2003, då pratade man också om genombrott. Det har gjorts så många genombrott att jag tycker damfotbollen är värd att få det här erkännandet, som vi får lite pö om pö, säger Sundhage.

Hon fortsätter:

- Efter VM hoppas jag att fler intresserar sig för till exempel damallsvenskan och tycker att man vill se de här spelarna live. Så har vi sagt inför varje stort mästerskap, hoppas att det händer nu.

TT: Förtjänar årets VM ännu mer uppmärksamhet än det som är?

- Det är svårt att säga. Det vi alla hoppas på är att uppmärksamheten för damfotbollen består. Nu har vi en månad där det kommer snackas jättemycket fotboll, damfotboll specifikt, och där man kommer att lyfta fram enskilda spelare. Vi hoppas att intresset fortsätter under flera månader och sedan flera år, det är den stora utmaningen för damfotbollen, säger hon.

ANNONS

Sverige kommer att spela i en grupp innehållande regerande mästaren USA, Chile och Thailand. En enkel grupp, enligt den förra förbundskaptenen som ger Sverige goda chanser.

- Vi har fått en väldigt bra grupp, så vi kommer gå vidare. Sedan handlar det lite om vilka vi möter och hur det går mot USA, vad man tar med sig för känsla efter den matchen, säger Sundhage.

Tror på Sverige

Hon betonar att Sveriges motstånd i en eventuell åttondelsfinal kan komma att bli väldigt viktigt när det gäller chansen att gå långt i turneringen. Sedan kan det gå av bara farten, siar hon.

Kanske hela vägen till guld.

- Ja, om man ser på hur otroligt mycket erfarenhet det finns i laget, och om man tittar på centrallinjen, den är riktigt bra. Det är små marginaler, klassiskt, och många bra lag. Det som talar för Sverige är att de är i en lätt grupp, säger Sundhage.

ANNONS

TT: Blir du förvånad om Sverige tar guld?

- Förvånad... jag skulle bli otroligt glad så klart. Chansen finns absolut.

TT

Fakta: "Vår historia – en blågul fotbollskrönika"

Pia Sundhage är aktuell i TV4-dokumentären "Vår historia – en blågul fotbollskrönika", om fotbollslandslaget för damer.

Handling: Tio tongivande svenska spelare och förbundskaptener, då som nu, berättar om landslagets utveckling från den första landskampen i början på 70-talet fram till sommarens VM-turnering i Frankrike.

Medverkande: Pia Sundhage, Anette Börjesson, Malin Swedberg, Marika Domanski Lyfors, Hanna Ljungberg, Victoria Sandell Svensson, Therese Sjögran, Hanna Marklund, Lotta Schelin och Caroline Seger.

Sänds: TV4, 4 juni 21.00.

ANNONS