Erik Gustafsson står på två assist hittills i VM i Bratislava. Arkivbild.
Erik Gustafsson står på två assist hittills i VM i Bratislava. Arkivbild.

Succébackens kluvna Schweizkänslor

Succébacken Erik Gustafsson, 27, har kluvna känslor när det gäller Schweiz. Han fick visserligen spruta champagne i omklädningsrummet efter fjolårets VM-guld – men gjorde det gipsad.

ANNONS
|

På lördagen ställs Tre Kronor mot Schweiz i en repris av fjolårets VM-final. Det var ju i Köpenhamn som Sverige tog andra raka VM-guldet efter en finalrysare som avgjordes först på straffar.

Gustafsson fick se den matchen från läktarplats efter att ha brutit tummen mot just Schweiz några dagar tidigare i gruppspelet. Faktum är att även Elias Pettersson bröt tummen i samma match.

- Det var tre-fyra minuter kvar av matchen så gick tummen av och jag var borta resten av VM. Det var tungt, men jag hoppas vi gör samma resa i år och att jag får spela alla matcher, säger Chicagobacken.

ANNONS

Både Gustafsson och Pettersson åkte hem för operation, men återvände sedan. Ibland kan det vara tvärtom för idrottare, att bedrövelsen över en skada gör att man stänger resten av turneringen ute.

- Jag ville tillbaka till grabbarna, jag hade spelat sex matcher och kommit in i gänget, säger Nynäshamnsprodukten.

Guld gav självförtroende

Men inget ont som för något gott med sig. Erik Gustafsson kom tillbaka starkare än någonsin och fick sitt NHL-genombrott den här säsongen i Chicago. Han öste in mål och poäng – 17 mål och 60 poäng var poängbäst av alla svenska NHL-backar.

En del av förklaringen är VM-framgången med Tre Kronor.

- Jag tror faktiskt det. Självförtroendet kommer därifrån, även om man bröt tummen hade man spelat ett bra VM. Sedan fick man en bra träningssommar med grabbarna i Sverige och sedan var man revanschsugen för säsongen innan, säger han.

ANNONS

- Även om det gick dåligt för laget i början så kände jag att jag gjorde mitt och blev bättre och bättre för varje dag som gick.

Letar målbössan

Faktum är att Gustafssons 17 mål var fler än hela hans poängskörd på 16 poäng säsongen innan.

- Hehe, kul att målbössan funkar, men jag har inte hittat den här ännu. Jag har haft många lägen, men jag hoppas det kommer mot de bättre lagen, säger Gustafsson som står på två assist hittills.

Efter tre raka storsegrar mot sämre lag ser Gustafsson fram emot att turneringen börjar på riktigt. Schweiz, Lettland och stjärnfyllda Ryssland väntar innan slutspelet.

- Att gå in i en tredjeperiod när det står 8–0 är inte så jäkla kul. Vi är här för att vinna matcher och man måste gå igenom alla, men nu är de tre sista matcherna riktigt bra och det tror jag vi behöver inför slutspelet, säger han.

ANNONS
Bratislava, TT:s utsände

Fakta: Erik Gustafsson

Ålder: 27.

Klubb: Chicago.

Längd/vikt: 184 centimeter/80 kilo.

Klubbar i karriären: Nynäshamn (moderklubb), Djurgården, Frölunda, Rockford (AHL), Chicago.

ANNONS