Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Golfproffset Julia Engström och hennes mamma Jeanette Engström tillbringade hela Julias första år på Europatouren tillsammans, Julia som spelare och Jeanette som hennes caddie. Bild: Roger Larsson
Golfproffset Julia Engström och hennes mamma Jeanette Engström tillbringade hela Julias första år på Europatouren tillsammans, Julia som spelare och Jeanette som hennes caddie. Bild: Roger Larsson

Succéspelarens mamma: ”Jag var både mamma, caddie och tränare”

När mamma Jeanette var 17 år spelade hon tennis på WTA-touren.
Nu har hon fått göra om den resan tillsammans med dottern Julia Engström, golfaren och Europatourproffset, som hennes caddie.

Jeanette Engström har redan gjort resan en gång då hon vid 17 års ålder spelade tennis på WTA-touren. Då reste hon runt i världen för att utöva sin idrott.

När dottern Julia Engström klarade av att kvala in till Europatouren som 16-åring, väntade ett nytt äventyr för de båda.

– Jag har själv spelat på professionell nivå och rest och tagit hand om mig själv, precis som Julia. Det var lite enklare för mig nu för jag visste hur det skulle gå till och det gjorde att jag kunde hjälpa Julia med vissa grejer, säger Jeanette.

Hon får medhåll från dottern.

– Jag har alltid haft ett driv och velat vara lite självständig sedan jag var ung, säger Julia och fortsätter:

– Det har såklart varit jätteskönt att ha mamma med eftersom det blev en stor omställning att komma till Europatouren där man spelar med så pass mycket äldre spelare. Det var skönt att ha mamma där som redan har gjort denna resan och vet hur allt går till, det var en trygghet.

Anledningen till att Jeanette följde med sin dotter ut på Europatouren var att Julia var minderårig och att det krävdes att en vårdnadshavare var med.

– Julia hade några veckor på sig att bestämma om hon ville bli proffs eller inte. Vi hade pratat om det innan kvalet och Julia hade sagt att om hon klarade kvalet då ville hon satsa på golfen som proffs, säger Jeanette och fortsätter:

– Eftersom Julia var minderårig fick hon inte resa ensam utan skulle ha en förälder med sig och då låg det närmast till hands att jag tog tjänstledigt och följde med henne.

Sagt som gjort.

Tung bag att bära

Julia och Jeanette begav sig ut på Europatouren som kickade igång med en tävling i Australien – Julia som spelare, mamma Jeanette som hennes caddie.

– Det var verkligen spännande. Det jag upptäckte först var att bagen är väldigt tung att bära men det vara bara att acceptera, säger Jeanette och skrattar.

– Det är ju Julia som spelar golf och det är hon som bestämmer vilket slag hon ska slå. Mitt jobb var att bara vara där och stötta henne. Frågade hon mig något svarade jag något som jag trodde att hon tyckte var bra. Det går inte att bli ovänner om någonting ute på banan för det kan påverka hela rundan sedan.

Julia Engström i aktion på golfbanan. Bild: Roger Larsson
Julia Engström i aktion på golfbanan. Bild: Roger Larsson

För Julia och Jeanette gällde det att hitta en bra balans tillsammans.

– Utanför banan var du min mamma och den jag reste tillsammans med. På banan var du min caddie och vi fick hitta en balans för att det skulle fungera och det gjorde vi, säger Julia.

Mor och dotter har alltid gått bra ihop annars skulle upplägget aldrig ha fungerat.

– Det fanns vissa som kom fram och undrade hur jag kunde ha en förälder på bagen eftersom de själva skulle bli tokiga, men mamma och jag har alltid haft det ganska öppet där vi kan prata om allt och inget och då blir det lättare, säger Julia.

– Vi kan ju säga åt varandra när man stör sig på något eller varandra. Det händer inte ofta men när det gör det så säger vi till, tillägger Jeanette.

Hon säger att det svåraste med hela upplevelsen var hennes olika roller.

– Jag var både mamma, caddie och tränare samtidigt. Det var svårt ibland att ikläda sig alla de rollerna under en tävling, säger hon.

Vad var det bästa med året på Europatouren?

– Det var jättetrevligt och mysigt på alla sätt och vis. Julia har ju varit borta ganska mycket hemifrån på egen hand och då var det kul att får vara med henne så mycket och uppleva allt tillsammans med henne, säger Jeanette.

Känner du dig stolt över allt du och Julia uträttade tillsammans under hennes första år på Europatouren?

– Man tänker inte så. Det är klart att man är stolt, man är alltid stolt även om inte Julia skulle vinna, bara hon tycker det är kul. Man är alltid stolt över vad sina barn gör men det viktigaste är att de har roligt, säger Jeanette.

Fina och udda upplevelser tillsammans

Tillsammans har Ringenäsduon haft en hel del fina – och en del – udda upplevelser tillsammans.

– Vi har haft väldigt kul tillsammans, både på och utanför golfbanan. En gång satt vi 48 timmar på en flygplats och bara väntade på att komma med nästa plan, säger Julia och fortsätter:

– Vi kunde inte åka till ett hotell för på flygplatsen sa de hela tiden att vi kanske skulle komma med nästa plan så vi fick stanna där.

– Vi har haft bagar som inte har kommit fram och då har man fått åka tillbaka till flygplatsen dagen efter och letat efter väskorna, fyller Jeanette i.

– Och fått stå och skrika på incheckningsfolk som inte velat ta golfbagen trots att man har den, säger Julia.

– Alla vinster som vi delat med varandra är ett riktigt guldkorn och har varit helt fantastiska att få uppleva och dela glädjen med, säger Jeanette.

Något exotiskt resemål som sticker ut lite extra?

– Bonville i Australien. Det är en klubb där det ser ut som att man kommer till Jurassic Park, säger Jeanette.

– Det är som att spela i en regnskog. Det är kvavt och man är tvungen att ha en golfbil för det är så långt mellan hålen. Det är mycket djur längs banan, koalor och fåglar, säger Julia.

Första segern på Europatouren

Numera reser Julia, nyss 19 år fyllda, ensam på Europatouren.

Därför var inte någon ur familjen med när hennes första seger på Europatouren kom i Australien tidigare i år.

– Jag hade satt upp som mål att jag skulle vinna en tävling på touren i år. Länge visste jag inte om jag skulle resa till Australien eftersom det var en massa bränder som härjade vid den tidpunkten. Men de fick stopp på dem och jag åkte dit, berättar Julia.

– Jag spelade bra under den första tävlingen och tog mig till den andra. Det var inte mycket som gick som det skulle i förberedelserna inför den andra tävlingen, men jag kände ändå att jag visste att jag hade ett spel som kunde passa banan.

Trots lite halvknackigt spel lyckades Julia få bra score på den tuffa banan.

På hemmaplan följde mamma Jeanette och pappa Martin tävlingen lite sporadiskt mitt i natten.

– Hon låg fem slag efter länge, men sedan började hon ta in. Vi sa att vi var tvungna att sova lite, men jag vaknade lite senare och då hade Julia börjat ta in på hon som ledde, säger Jeanette.

Julia Engström med segerpokalen efter första vinsten på Europatouren tidigare i år. Bild: Tristan Jones
Julia Engström med segerpokalen efter första vinsten på Europatouren tidigare i år. Bild: Tristan Jones

Julia närmade sig mer och mer på de sista hålen.

– Gjorde jag ett misstag på ett hål, redde jag hela tiden ut det och det gjorde helt enkelt inte hon som ledde, säger Julia.

– Det var en speciell känsla att komma till sista hålet men det var inte förrän jag skulle slå den sista putten som förstod att det nog var för segern för då såg jag kompisarna stå och skaka champagneflaskan.

Hemma följde föräldrarna Julia via scoreboarden i mobilen.

– Jag uppdaterade och plötsligt stod Julia överst. ”Julia vann”, ropade jag och Martin svarade ”Gjorde hon?!”, ”Yeeeeeeeees”. Det var en sådan glädje för Julias skull som velat detta jättelänge, säger Jeanette.

Blev det någon mer sömn den natten?

– Nej, sedan började grattis-sms att trilla in, säger Jeanette och skrattar.

Läs också de andra delarna i artikelserien ”Idrottsfamiljen”:

Del 1: Åsa och ”Tickan” – ett oslagbart vinnarteam

Del 2: Distansen är inget hinder för Anton och Taylor

Del 3: ”Lyxigt att hon vill hänga med sin mamma”

Del 4: Guldvinnaren Håkan Svensson trivs som fotbollspappa: ”Aldrig behövt driva på”

Del 5: Pärna – Halmstad Hammers egen succéfamilj

Del 6: Ulrika Andersson valde bort en egen karriär – för att stötta förra världsstjärnan

Fler lokala sportnyheter hittar du här