Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens succémålvakt Adam Reideborn är laddad inför slutspelet.

Succémålvaktens sköna revansch

Förra säsongen var han ifrågasatt och kritiserad. Nu är Adam Reideborn SHL:s bäste målvakt och ser chansen att leda Djurgården till SM-guld.

Djurgårdsmålvaktens resa sedan förra vintern är spektakulär och illustrerar också klubbens lyft från botten till toppen.

Flera av hans lagkamrater har gjort liknande resor.

Men bara Reideborn kan skryta med att vara bäst i SHL.

Förra säsongen slutade han först på 13:e plats i målvaktsligan. Då ryckte han ändå upp sig rejält i slutet och stannade på 91,41 i räddningsprocent.

Den här säsongen toppade han samma liga med 93,70 och 1,58 insläppta mål i snitt per match. Före profiler som OS-målvakten Viktor Fasth och NHL-meriterade Jonas Gustavsson.

Prisad hårdträning

Förklaringen: stenhård träning i gymmet.

- Jag och Jimmie (fystränaren och gamle storspelaren Ölvestad) jobbade väldigt hårt förra året med grundstyrkan tillsammans med Janne Öhman (målvaktstränaren). Det gjorde att jag hittade en grundfysik som jag inte haft innan. Det har gett mig grundspelet där jag kan ligga rätt i positionerna, säger han.

Reideborn prisades internt för sin hårda träning när han i början av den här månaden fick ambitions- och attitydpriset i A-laget. Tränaren Robert Ohlsson säger:

- Han har gjort en extrem resa, fysiskt har han jobbat stenhårt och förbättrat sina värden väldigt mycket. Sedan har han haft tålamod och jobbat med sin spelidé och mentalt har han fått ett lyft när självförtroendet växt.

"Värsta jag vet"

När det gick som tyngst förra säsongen fick Djurgården hård kritik för att ha satsat på fel målvakt. Han jämfördes med Linus Söderström, som ledde HV71 till SM-guld efter att ha ratats av Djurgården – just för Reideborn.

- Det är klart att det blir så, han gjorde en jättesäsong förra året och hade stor del i att de vann SM-guld. Så det är klart att jag förstod att folk funderade, säger han.

Reideborn har haft sina motgångar under karriären. Förutom fjolårets darriga höst ratades han av moderklubben AIK när han skulle ta steget upp i J18 och åkte ur SHL med Modo 2016.

TT: Lyfter du i motvind?

- Jag vill inte ge upp, det är det värsta jag vet. Jag vet att jag har det i mig och att jag är en bra målvakt. Det är klart att när det går tungt och folk tycker att man är värdelös så är det skitkul att knäppa dem på näsan. Det är inte så att jag gör det för att motbevisa dem, utan för att jag vill bli bättre och komma långt.

Hur långt? Adam Reideborn och hans pånyttfödda Djurgården ser chansen att ta herrlagets första SM-guld på 17 år.

- Det är det vi jobbar för. Vi har en grupp som tror på det här och spelare i laget som har varit med och vunnit förut, säger han.