Lasse Vibe jublar efter sitt ledningsmål för IFK Göteborg mot Helsingborg. Den populäre danske återvändaren gjorde mål inom elva minuter i sin comeback på hemmaplan för "Blåvitt", som vann matchen med 3–1.

Succé för Lasse Vibe i blåvit comeback

Lasse Vibe gjorde succé i sin första match från start efter återkomsten till IFK Göteborg. Han gjorde 1–0, och var inblandad i ett straffmål, när Göteborg vann med 3–1 mot Helsingborg. Nu hoppas Vibe, som är matchotränad, att han inte spelat för mycket.

|

Anfallaren Lasse Vibe spelade i IFK Göteborg under åren 2013–15, och vann den allsvenska skytteligan 2014 med 23 mål. Nu är han tillbaka, och många Blåvitt-supportrar hoppas att Vibe ska bli lite av en frälsare för lagets anfallsspel.

På annandag påsk gick det knappt elva minuter innan Lasse Vibe gjorde 1–0 mot Helsingborg på Ullevi. I utkanten av straffområdet fick han, svagt bevakad, ta emot ett inspel från Sebastian Ohlsson. Efter en snygg vändning sköt Vibe nära bortre stolpen.

- Det var ett anfall från träningsplanen, där vi gör många saker rätt, säger Lasse Vibe.

Han hyllades stort av supportrarna före matchen, och minst lika mycket efter målet.

- Man blir väldigt ödmjuk, säger dansken, men tillägger också:

- Man blir väldigt glad, och väldigt känslosam.

Straff – sedan utbytt

I 16:e minuten ökade Göteborg till 2–0, när Carl Starfelt nickade in Benjamin Nygrens inlägg efter hörna. Sedan hade hemmalaget matchen under kontroll, medan Helsingborg var överraskande blekt.

I 64:e minuten gjorde Benjamin Nygren 3–0 på straff, sedan Lasse Vibe gått omkull i en närkamp. Fyra minuter senare blev Vibe utbytt.

Lasse Vibe spelade 40 minuter som inhoppare när Göteborg mötte Djurgården tidigare i veckan. Nu blev det nästan 70 minuter.

- Lite väl tidigt att spela så pass mycket, säger Vibe, som inte var fulltränad när han kom till Blåvitt för några veckor sedan.

Samtidigt passar han på att hylla sina unga anfallskamrater, 17-årige Benjamin Nygren och 18-årige Alhassan Yusuf. Rutinerade Vibe är också viktig för dem.

Hyllas som ledare

IFK-tränaren Poya Asbaghi om Lasse Vibes betydelse för laget:

- Det tog ungefär en sekund, så han var en fantastisk ledare redan i omklädningsrummet på Kamratgården, säger Asbaghi.

- Saker han säger till en ganska ung trupp är extremt värdefulla för oss, framhåller Asbaghi om Vibe.

Helsingborgs tränare Per-Ola Ljung var besviken efteråt.

- Det var länge sedan vi gjorde en match som var så här svag, en prestation fylld av tekniska misstag och av situationer där vi sätter oss själva i problem, säger Ljung.

Fakta: Lasse Vibe

Född: 2 februari 1987 i Danmark.

Familj: Frun Camilla och tvilllingsönerna Alexander och Villads.

Lasse Vibe kom till IFK Göteborg från danska Sönderjyske sommaren 2013.

Två år senare, sommaren 2015, värvades han av Brentford i den engelska andraligan. Förra året spelade Vibe för Changchun Yatai i den kinesiska ligan.

Facit i IFK Göteborg hittills: 32 mål på 58 seriematcher. Vann den allsvenska skytteligan 2014 med 23 mål.

Källa: IFK Göteborg.