Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det danska landslaget kommer inte överens med förbundet. Arkivbild.

Strejkhot över Sveriges VM-kval

Reprisen på EM-finalen ställdes in under den förra strejken. Nu kan danska fotbollslandslagets strejk få nytt liv – inför VM-kvalet mot Sverige.

Konflikten mellan det danska fotbollsförbundet och damlandslaget fortsätter. Nu är VM-kvalmatchen mot Sverige i Göteborg den 20 oktober i fara.

- Ja, det kan bli strejk igen. Men jag hoppas verkligen vi får ett avtal innan dess, säger FC Rosengårds danska landslagsspelare Sanne Troelsgaard till Sydsvenskan.

De danska EM-silvermedaljörerna strejkade i början av september och en träningsmatch mot Nederländerna ställdes in. Parterna lyckades nå en tillfällig överenskommelse så att VM-kvalpremiären mot Ungern kunde spelas.

"Handlar knappt om pengar"

- Situationen är helt sjuk. Vi och DBU (danska fotbollsförbundet) kan inte ens träffas just nu. Danska LO medlar på vår sida och en arbetsgivarorganisation på DBU:s. Vi träffar medlarna enskilt, säger Sanne Troelsgaard.

Troelsgaard tycker att spelarnas krav är modesta.

- Det handlar knappt om pengar egentligen. Det handlar om logi, vettiga träningsplaner, flygresor som inte varar i tolv timmar. Många tror att vi vill roffa åt oss pengar för att vi gick till EM-final. Men den här diskussionen har inte med EM att göra. Den började i december.

"Det får bara inte hända"

För en dryg vecka sedan uttalade sig danska förbundskaptenen Sören Randa-Boldt i frågan.

- Jag tror och hoppas att vi undviker situationen vi hade före matchen mot Ungern. Jag hoppas att alla har lärt sig av det. Det är en katastrof eftersom detta går ut över det sportsliga. Det får bara inte hända, sade Randa-Boldt enligt danska nyhetsbyrån Ritzau då.

Då visste han heller inte hur långt parterna kommit i förhandlingarna efter den senaste strejken.

- De håller korten tätt mot bröstet, sade förbundskaptenen.