Modo och Rögle fajtas kring slutspelsstrecket. Arkivbild.
Modo och Rögle fajtas kring slutspelsstrecket. Arkivbild. Bild: Johan Löf/TT

Streckstriderna som ska avgöras i SHL-spurten

En seriesegrare ska koras, streckstrider ska avgöras. Här är läget inför slutspurten av SHL-ishockeyn.

ANNONS

+ Seriesegern

Med fyra omgångar kvar står kampen om seriesegern mellan Färjestad, Växjö och Skellefteå, även om fyran Frölunda på papperet har en avlägsen chans att nå förstaplatsen. Redan på tisdagskvällen kan fajten koka ned till två klubbar när Skellefteå tar emot Färjestad, som då har chansen att i praktiken hänga av västerbottningarna. FBK har 96 poäng, Växjö 93, Skellefteå 91 och Frölunda 86 i nuläget.

I fjol vann Växjö serien och ordnade garanterad hemmaplansfördel i slutspelet, där det senare också blev SM-guld för smålänningarna.

+ Sjätteplatsen

En topp 6-placering ger direktbiljett till kvartsfinalerna – och i nuläget är femman Linköping (81 poäng) och sexan Leksand (80) på rätt sida strecket. Där under jagar i första hand Timrå (77), men även Luleå (73).

ANNONS

För Linköping är en framgång efterlängtad efter att i flera år ha prenumererat på en plats i tabellens ingenmansland. De senaste fem säsongerna har LHC slutat 12–11–12–11–12.

+ Slutspelsstrecket

För topp 10 lever fortfarande hoppet om SM-guld, även om det är en lång väg för lag 7-10 som måste spela åttondelsfinaler först. Nian Örebro (65 poäng) tian Rögle (62), elvan Modo (62) och tolvan Malmö (59) slåss om två platser i det som ser ut att kunna bli en dramatisk avslutning.

Strecket går mellan Rögle och Modo inför slutspurten – och lagen möts i Ängelholm i sista omgången nästa tisdag.

+ Kvalstrecket

Kvalångesten är påtaglig i Jönköping där HV71 behöver en finish utöver det vanliga för att kravla sig över strecket. Upp till Malmö skiljer nio poäng och med bara tolv pinnar kvar att spela om börjar tiden bli knapp för HV, som gör sin andra säsong i SHL efter den ettåriga mellanlandningen i hockeyallsvenskan.

Skulle HV71 krypa närmare Malmö är det bäddat för spänning, eftersom lagen möts i Malmö i sista omgången.

Jumbon Oskarshamn är redan klar för nedflyttningskvalet.

+ SHL-aspiranterna

De finns i hockeyallsvenskan, där bara två omgångar (onsdag och fredag) återstår. Förhandsfavoriten Brynäs – som åkte ur högstaligan i fjol – har redan säkrat förstaplatsen och därmed bästa tänkbara förutsättningar inför slutspelet om en SHL-plats. I kampen om andraplatsen där bakom finns ett koppel 08:or: AIK, Södertälje och Djurgården.

ANNONS

Fakta: Viktiga speldatum

+ SHL:s sista omgångar spelas 5, 7, 9 och 12 mars.

+ Åttondelsfinalerna i SM-slutspelet inleds den 14 mars. Kvartsfinalerna inleds den 21 mars. Semifinalerna inleds den 5 april. Finalserien inleds den 20 april.

+ Nedflyttningskvalet inleds den 15 mars.

+ Hockeyallsvenskans sista omgångar spelas 6 och 8 mars.

+ Slutspelet i hockeyallsvenskan inleds den 11 mars, finalserien om en SHL-plats har den 17 april som startdatum.

ANNONS