Carlos Strandberg gjorde två mål mot Malta.

Strandberg: "Det är kul att göra mål"

Anfallaren Carlos Strandberg har växt ut till U21-landslagets målkung. Efter två nya mål mot Malta är Malmö FF-spelaren nu uppe i fem fullträffar i EM-kvalet.

|

Anfallaren Carlos Strandberg svarade för ett hattrick i kvalpremiären hemma mot Cypern (4–1). I fredags blev Malmö FF-spelaren mållös när Sverige kryssade mot Belgien (1–1), men hemma mot Malta noterades anfallaren för två nya fullträffar.

- Klart att det är kul, men samtidigt får man inte glömma bort lagets prestation. Utan passningarna blir det ju inte mål. Vi har gjort det bra som kollektiv, säger Strandberg.

Bildade anfallsduo med Isak

Nu fick MFF-anfallaren bilda anfallspar tillsammans med sin gamla AIK-lagkamrat Alexander Isak, numera i tyska Borussia Dortmund.

- Det var skönt att få spela med honom. Det är en duktig fotbollsspelare som är bra både med boll och i djupled. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra i och med att vi har spelat ihop tidigare. Samarbetet funkade bra, säger Strandberg.

Isak Ssewankambo gav Sverige ledningen i den första halvleken på Olympia i Helsingborg innan Strandberg utökade till 2–0 i den 50:e minuten. I den 69:e minuten fastställde han slutresultatet till 3–0 på nick – mitt framför ögonen på Alexander Isak.

- Jag såg honom inte. Annars hade han fått målet, säger Strandberg med ett leende.

Alexander Isak fick efter målet höra att av Erdal Rakip att inlägget var menat till just Isak.

- Men det är klart att han (Strandberg) inte ser mig där. Det spelar inte så stor roll, säger Isak.

I september fick Isak göra sina första bundesligaminuter för Dortmund, men mer spel än ett fem minuter långt inhopp har han ännu inte fått. Någon ringrostighet kände dock inte Isak.

- Nej, det skulle jag inte säga. Det känns som att formen är där. Det är bara lite lungor som det ska slipas på. Jag kan mina kvaliteter och vet hur jag ska utnyttja dem på ett bra sätt, säger Alexander Isak.

Skrivit A-landslagshistoria

Det var första gången Isak fick starta i U21-landslaget, men anfallaren har tidigare skrivit historia på en högre nivå. Under januariturnén i år blev han Sveriges näst yngste A-landslagsman när han fick hoppa in mot Elfenbenskusten. Därefter fick han starta mot Slovakien och blev då den yngste målskytten i fotbollslandslaget genom tiderna.

- Det här kändes som en vanlig kvalmatch. Det var inget speciellt – inga konstigheter, säger Isak.

Obesegrade Sverige är med sina sju poäng tvåa i en haltande kvaltabell. Ettan Belgien står på åtta poäng, men har en match mer spelad. I november väntar Ungern på bortaplan i EM-kvalet för U21-landslaget.

TT

Fakta: U21-EM

U21-EM spelas varannat år. Sverige vann turneringen 2015, men åkte ut i gruppspelet i somras efter oavgjorda matcher mot England och Polen samt förlust mot Slovakien.

Nästa EM avgörs i Italien och San Marino sommaren 2019. Turneringen är öppen för spelare som är födda efter den 1 januari 1996.

Nio gruppsegrare tar sig direkt till EM. De fyra bästa tvåorna går till playoff om de resterande platserna.

Sveriges kvalmatcher (Sveriges resultat först): 5/9 2–1 Cypern (hemma), 6/10 1–1 Belgien (borta), 10/10 3–0 Malta (h), 10/11 Ungern (b), 23/3 Turkiet (b), 27/3 Cypern (b), 7/6 Malta (b), 7/9 Ungern (h), 11/9 Turkiet (h), 16/10 Belgien (h).