Dalkurdfans jublar efter 1-0 segern.
Dalkurdfans jublar efter 1-0 segern.

"Största inom kurdrelaterad idrott på 4 000 år"

Glädjen visste inga gränser efter att fotbollshistoria skrivits i Borlänge. Dalkurd slog Gais med 1–0 och går nu upp i allsvenskan.

ANNONS
|

Glädjen har flera bottnar, säger Baksi. Dalkurd har varit ett integrations- och socialt projekt som nu kan ta ännu ett språng. Sedan har somalierna haft sitt bandylandslag i Borlänge och Dalkurd har blivit något av det kurdiska landslaget, vilket har lett till stor uppmärksamhet för laget hos kurder även utomlands.

- Det här är det största som har hänt inom kurdrelaterad idrott på 4000 år. I Turkiet har vi ett lag som heter Amedspor som blir bespottade och får spela inför tomma läktare. Så plötsligt kan Dalkurd med det stolta, vackra, magiska namnet bli etablerade i allsvenskan. Det är något stort, säger Kurdo Baksi.

ANNONS

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, med rötter i Kurdistan, tror att framgången kan vara positiv för unga kurder i Sverige.

- Sporten har en viktig roll politiskt och för kurderna är det viktigt att man ska vara en del av det svenska samhället. Fotbollen kan spela en viktig roll för ungdomar att utveckla sina politiska åsikter, säger hon.

"Stort grattis till er, helt magiskt!", kommenterar en person på Dalkurds Facebooksida. "En dröm har gått i uppfyllelse", skriver en annan.

- Jag är stolt över killarna. Men lika stolt är jag över Sverige som ger oss de här möjligheterna, säger Amineh Kakabaveh.

TT

ANNONS