Avgjorde uppför. Halmstad CK:s Caroline Andersson (i mitten) vann Lilla Fredsloppet i Tjeckien efter att ha kört ifrån konkurrenterna i uppför på den sista etappen.
Avgjorde uppför. Halmstad CK:s Caroline Andersson (i mitten) vann Lilla Fredsloppet i Tjeckien efter att ha kört ifrån konkurrenterna i uppför på den sista etappen.

Stor seger för Caroline Andersson

Tävlingens tuffaste berg. Då körde Caroline Andersson ifrån alla konkurrenter och vann Lilla Fredsloppet i Tjeckien. – Det var bara jag av tjejerna som gick med killarna, berättar hon.

ANNONS
|

Den 46:e upplagan av Malý závod míru, eller Lilla Fredsloppet på svenska, avgjordes kring Lanškroun i Tjeckien. Cirka 130 ungdomscyklister från åtta länder deltog.

Caroline Andersson, 15, från Halmstad CK tävlade i kadettklassen för flickor och låg trea, knappa halvminuten efter ledande tjeckiskan Markéta Hájková, inför den fjärde och sista etappen.

Flickorna tävlade tillsammans med pojkarna. Caroline Andersson berättar själv om vad som hände sedan:

– Det var väldig hård körning av killarna redan i första berget och efter bara några kilometer gick jag med i förstagruppen med killarna och då släppte de som låg tvåa och trea. Det var bara jag av tjejerna som gick med killarna, och sedan körde de vidare ända in mål. Jag hjälpte till så mycket jag kunde, för det gick fort hela vägen in i mål sedan.

ANNONS

Till slut var Caroline Andersson hela fyra och en halv minut före Hájková med en annan svenska, Julia Borgström, på tredje plats.

I följebilen gladdes Michael ”Roddarn” Andersson, tränare och pappa:

– Det är en fruktansvärt fin merit. Hon har vunnit mycket den här tjejen, men detta är verkligen en jättetävling. Både hon och jag stod med tårar i ögonen och grinade efteråt, berättar han.

Caroline Andersson tog också revansch för fjolårets mindre roliga avslutning på samma lopp, då hon vurpade i bra läge på sista etappen.

Hennes nästa stora mål är den svenska stortävlingen U6 Cycle Tour i Tidaholm 11–16 juli. Därefter väntar ungdoms-SM i Halmstad 29–31 juli – och kanske nya triumfer?

– Jag vill ju väldigt gärna vinna linjeloppet igen. Jag har vunnit det tre år i rad på SM, säger hon.

För storebror Andreas Andersson, 17, i juniorlandslaget är det motigare. Han har diagnosticerats med konditionsidrottarnas gissel twar och har tvingats ställa in allt tävlande tills vidare.

– Det kan ta allt mellan en månad och ett år, så det är en jättebökig rackare att hålla på med. Vi får hoppas på det bästa, säger Michael Andersson.

ANNONS