MVP och ett sensationellt EM-silver. Likväl ett förlorat guld. Jim Gottfridsson hade blandade känslor efter finalen i Zagreb.
MVP och ett sensationellt EM-silver. Likväl ett förlorat guld. Jim Gottfridsson hade blandade känslor efter finalen i Zagreb.

Stolt men surt för Gottfridsson

Most valuable player. För Jim Gottfridsson var den utmärkelsen en källa till stolthet – men samtidigt ändå i sammanhanget helt meningslös.

ANNONS
|

Det är ändå på många sätt med blandande känslor som Jim Gottfridsson står i den mixade zonen med silvermedaljen gömd från syn.

Å ena sidan har han utsetts till hela EM-turneringens MVP, mest värdefulle spelare, vilket ingen svensk har utsetts till sedan Magnus Wislander 2002, och har tagit ett EM-silver som kändes helt osannolikt på förhand.

Men å andra sidan har han och hans Sverige samtidigt, egentligen för första gången i den här turneringen, kollapsat just när det verkligen gällde som mest.

Ansvarskänsla

Den spanska taktikändringen i paus paralyserade Sverige – fullkomligt.

ANNONS

- I stället för att våga vinna känns det som vi blir för tveksamma i vissa situationer. Därav får de lättare stürmerfouls och kan kontra, säger speldirigenten och fortsätter:

- Och två mål på nästan tjugo minuter... Det spelar ingen roll om det är EM-final eller juniorhandboll, när man gör det är det svårt att vinna handbollsmatcher.

TT: Känner du som spelfördelare ett extra ansvar för att ni fastnade?

- Så klart. Jag har gjort det i åtta matcher. Varför ska jag inte göra det i finalen?

"Otroligt stolt"

Det är inte bara Gottfridssons ansvarskänsla, i hans första EM-slutspel, som är speciell.

Hans resa hit är, trots finalförlusten, remarkabel i sig. Efter sin vristoperation i höstas var EM-deltagandet minst sagt i fara. Men han hann nästintill mirakulöst tillbaka – och bara det faktumet bringar så klart en viss stolthet över vad han och Sverige faktiskt lyckades prestera.

ANNONS

- Jag är otroligt stolt att stå här med en silvermedalj ändå. Med den skadebakgrund jag haft. Jag kunde inte ens gå i november. I januari har jag spelat matcher varannan dag. Men det är ingen ursäkt.

MVP-titeln som han fick må inte betyda mycket här och nu – men även där kan Gottfridsson kliva ur besvikelsebubblan till viss del.

- Det är klart att jag kan glädjas åt det om ett par dagar. Så klart det betyder mycket att man presterat bra handboll.

- Men jag ville så jävla gärna ha det där guldet...

Zagreb, TT:s utsände

ANNONS
ANNONS