Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poya Asbaghi, 32, blir herrallsvenskans yngste tränare när han nu tar över IFK Göteborg.

Stolt Asbaghi ny tränare i IFK Göteborg

Han har del i Dalkurds allsvenska plats och räddade Gefle kvar i superettan. Nu tar Poya Asbaghi över IFK Göteborg.

”Blåvitts” tränarkarusell har till slut snurrat klart, för den här gången.

Efter ett misslyckat försök att köpa loss Andreas Brännström från Dalkurd har valet i stället fallit på hans tidigare tränarkollega.

Poya Asbaghi, med ett förflutet bland annat just i Dalkurd, har det senaste halvåret varit sysselsatt med att rädda Gefle kvar i Superettan. Nu blir det 32-åringens jobb att göra IFK Göteborg till en toppklubb i allsvenskan igen, efter tiondeplatsen och turbulensen i år.

- Det känns otroligt ärorikt. Jag tror att det är mångas dröm, min framför allt så klart, säger den nye Göteborgstränaren om sitt färska treårskontrakt.

- Jag har varit i många olika föreningar och Dalkurd och Gefle till exempel är på många sätt varandras motpoler. Men jag hoppas att just de här olikheterna kan vara till min hjälp här i Göteborg.

Turbulent år

Asbaghi, som kom till Sverige från Iran som ettåring, blir den yngste tränaren i herrallsvenskan nästa säsong. Vägen till IFK Göteborg har gått via en kort egen spelarkarriär som junior i Uppsala, till ledarutbildning och tränarjobb i AFC United, Dalkurd och nu senast Gefle.

- Jag är ingen tränare som haft en fantastisk spelarkarriär och har inte heller haft de kontakter som många gånger krävs för att nå möjligheter, säger han.

- Jag har fått kämpa för det jag uppnått. Så jag är väldigt stolt över att få det här jobbet.

IFK Göteborg har ett turbulent år bakom sig. Flera spelare har suttit på utgående kontrakt och i somras fick Jörgen Lennartsson lämna tränaruppdraget i förtid när de sportsliga motgångarna blev för många. Dessutom har det stormat en del både kring ordföranden Frank Andersson, som till slut valde att ställa sin plats till förfogande, och sportchefen Mats Gren.

Sänkta förväntningar

- Man kan väl lugnt säga att det varit turbulent. Det är väl ingen här i IFK Göteborg som varit nöjd med någonting, säger Gren.

- Men drar vi lite lärdom av det här året tror jag att vi kan landa väldigt bra i den nya säsongen.

Även ekonomin har som bekant varit ansträngd, vilket gör att IFK Göteborg tonar ner förväntningarna inför nästa säsong. Men målet, SM-guld senast 2021, ligger fast.

- Vi får dämpa förväntningarna lite i år, för vi bygger ju om laget lite och kommer att ta in fler unga spelare, säger Mats Gren.

- Men vi ska säkert kunna förstärka vår trupp också. Vi sitter ju inte nöjda fram till 2021.