OS-ringarna vid Stockholms stadshus. Arkivbild.
OS-ringarna vid Stockholms stadshus. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/AP/TT

Stockholm säger ja till OS

Stockholms stads kommunstyrelse ställer sig positiv till att stå värd för OS och Paralympics 2030.

ANNONS

Staden kommer att skriva på en så kallad kommungaranti, vilket ska ses som att man vill gå vidare med en kandidatur. Det meddelar staden i ett pressmeddelande.

"När vi nu lämnar vår kommungaranti är vårt besked att evenemanget ska kunna genomföras på ett klimatmässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt", säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

En förutsättning är fortsatt att regeringen lämnar statliga garantier.

När Stockholm förlorade OS-omröstningen om att få arrangera vinter-OS 2026 saknades statliga garantier, vilket tros ha bidragit till att staden förlorade.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska under tisdagen presentera sin OS-ansökan i ett digitalt möte med Internationella olympiska kommittén (IOK).

ANNONS

I december kommer IOK sedan att meddela vilken eller vilka värdkandidater som bjuds in till fas tre, som innebär en "målinriktad dialog". Det är här, under perioden januari–april 2024, som arbetet ska slutföras kring de avtal och garantier som behövs.

Förutom Sverige vill även Schweiz och Frankrike arrangera OS 2030. Var spelen hamnar till slut meddelas någon gång under nästa år.

ANNONS