Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yngve Larssons Memorial är en höjdpunkt under påskaftonens V75-tävlingar i Halmstad. Bild: Jari Välitalo/arkiv
Yngve Larssons Memorial är en höjdpunkt under påskaftonens V75-tävlingar i Halmstad. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Thomas Engman: Stjärnorna släpper loss i ett anrikt minneslopp

Halmstad fick för några dagar sedan i all hast möblera om i tävlingsschemat sedan Norge ännu en gång stoppat sina tävlingar. Den sedvanliga godbiten på annandag påsk hamnade i en ny skrudad dräkt på påskafton i en V75:a.

När den rockaden var färdigställd hamnade Halmstad också i Spring Race som inleds på skärtorsdagen i Gävle och avslutas på Dalatravet i Romme med multijackpot.

Konceptet har i fyra år vuxit stadigt och med tanke på hur snabbt hjulen rullar i dessa pandemitider för spelbolaget ATG så kommer säkerligen nya gränser i omsättningar att sprängas.

För Halmstadtravet blir det även en extra skjuts inte minst i anrika Yngve Larssons Memorial. Ett lopp som ibland nästan kittlar mer för min del än statusfyllda Sprintermästaren.

Här är den äldre och välkända eliten på plats. Kavalkaden av vinnare som Ex Lee, Legolas, Bolets Igor, och hjältarna i Elitloppet som Brioni och Ringostarr Treb formar en nostalgi som härleds till Yngve Larsson, en av eldsjälarna och initiativtagarna till banans födelse 1969.

Flera tänkbara stjärnor

Tävlingar på civila flygfältet på tidigt 60-tal där i dag Kattegattskolan växer fram i en ny skepnad kom att bli startskottet mot den rörelse som i dag är en maktfaktor i svensk travsport.

Sedan har loppets sportsliga status vårdats ömt av banans ledning. Många tränare söker sig dessutom gärna till Halmstads snabba och skonsamma oval för hästarna. I kalendern ligger loppet rätt i tiden. Tränarna väntar otåligt på svar från hur deras hästar tagit emot vinterträningen.

Och därför är startlistan när den kom i handen en mustig läsning med flera tänkbara stjärnor som kan häda sig i storloppen framöver.

Stoletheshow hamnade på mångas läppar förra året och insatsen i Jubileumspokalen på Solvalla minns många fortfarande. Sällan har en andraplats blivit mer omtalad.

Nu är det upp till bevis för Marcus Lindgrens sexåring som har två lopp innanför västen. Det har varit nyttiga formtest och Stoletheshow travar in i Yngve Larssons Memorial som en given favorit.

Ramstarkt hemmalag

Hemmalaget i år är ramstarkt kan man säga. Wilhelm Paal selar ut det intressanta nyförvärvet Speedy Face som från spår ett har olika valmöjligheter. Oftast brukar Paal dock lägga på en offensiv av sällan skådat slag de gånger han har något rejält mellan skalmarna.

I V75:an saknas ordinarie divisionslopp och därmed ökar svårighetsgraden ytterligare. En av förra årets största utropstecken var Farlander Am som sprang in nära en miljon kronor. Femåringen kom nästan från ingenstans och som nybliven sexåring har han förstås ögonen på sig.

Amatören Johan Svensson, nyligen framröstad som årets B-tränare i Halmstad har en fixstjärna i stallet. Skulle det klaffa ännu en säsong kommer sexåringen att hävda sig även mot den äldre eliten.

Årsdebuten ser på papperet ut som en munsbit även om dubbla tillägg kan sätta käppar i hjulet. I sulkyn sitter Stefan Persson som sällan darrar på manschetten. Singelstrecket i en smått lurig V75:a känns helgjuten.

HP:s V75-system

Halmstad lördag 3 april

V75 1: 1,7,9. Res: 3–10.

V75 2: 1,5,6,8,11,12. Res: 2–3.

V75 3: 15 Farlander Am. Res: 4–8.

V75 4: 2,7,9,12. Res: 10–11.

V75 5: 5 Zlatan Knick. Res: 2–1.

V75 6: 1,7. Res: 4–8.

V75 7: 5,6,9,14,15. Res: 2–5.

864 rader

LÄS MER: V75 till Halmstad i påsk – efter travstopp i Norge

Fler lokala sportnyheter hittar du här