Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stjärnor tog plats på Wall of Fame

Mansdominansen på Halmstadidrottens Wall of Fame är bruten. På måndagen tog cykelvärldsmästarinnan Susanne Ljungskog som första kvinna plats på väggen i arenan.

Även Rolf Peterson, olympisk mästare i kanot 1964, fick sitt porträtt upphängt på Wall of Fame, där sedan tidigare handbollslegendaren Bengt ”Böna” Hansson, bordtennisvärldsmästaren Jörgen Persson och Halmstadidrottens fader Josef August Lagergren finns.

– Det är en ära att få sitta på den här väggen och förhoppningsvis inspirera ungdomar som är nu, säger Susanne Ljungskog.

– Det är väldigt hedrande, och det här med att bli ihågkommen så långt efteråt tycker jag är fantastiskt, säger Rolf Peterson.

Ett 50-tal personer övervarade avtäckningen av bilderna i Halmstad arena på måndagseftermiddagen.

Senare på kvällen hyllas Ljungskog och Peterson – i dag bosatta en knapp mil ifrån varandra utanför Södertälje – på nytt under halvtidspausen i Superettanmatchen i fotboll mellan Halmstads BK och Sirius på Örjans vall.

Båda har imponerande meritlistor. Susanne Ljungskog, född 1976, vann till exempel VM-guld i linjelopp 2002 och 2003, EM-guld 1998 och tolv SM-guld.

I Wall of Fame-juryns motivering påminns bland annat om hur allting började hemma i Oskarström: ”Som tolvåring tävlade hon i cykling för första gången. Hon kom tvåa, vilket hon uttryckligen sagt sig inte gilla. Hon fortsatte att träna och tänkte att om jag inte ger mig ska ingen kunna slå mig. Drivkraften var målet att bli bäst i världen – och det blev hon”.

Rolf Peterson, född 1944, vann OS-guld i K1 1000 meter i Tokyo 1964 och tog silver på samma distans i München fyra år senare. Han har även dubbla VM-guld, ett VM-silver, EM-silver, EM-brons och 20 SM-guld på sitt cv.

Wall of Fame-juryn skriver bland annat: ”Efter att Sverige alltsedan London-OS 1948 vid varje olympiskt spel erövrat OS-guld i kanot var det nog inte många som trodde att vi i Tokyo OS skulle få ännu en svensk guldmedalj. Som han överraskade oss alla!”

Profilerna på Wall of Fame utses av en jury bestående av Jörgen Persson samt representanter från Halmstads kommun, Destination Halmstad, Halmstads med omnejd idrottshistoriska förening och Hallandsposten.

Susanne Ljungskog och Rolf Peterson är på HP-sportens fråga ense om vem de vill se på väggen framöver:

– Handbollens Bengt Johansson. Han är fantastisk, säger Ljungskog.

Peterson:

– Ja, jag tror att Bengt Johansson ligger bra till, en fantastisk ledare och en duktig handbollsspelare också. Han var med i München som aktiv.

Läs också: Goda grannar tar plats på Wall of Fame

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!