Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Connor McDavid, etta i NHL-draften för tre år sedan, är van vid att vara omringad av journalister.

Stjärnans råd till Dahlin: Bara ha roligt

Connor McDavid valdes som etta i NHL-draften för tre år sedan. Nu har han två raka segrar i poängligan. Edmontonstjärnans råd till årets etta, Rasmus Dahlin, är enkelt.

Connor McDavid är i Göteborg för lagets NHL-premiär mot New Jersey, i Scandinavium på lördag. Edmontonforwarden är ett ypperligt exempel på att det snabbt går att etablera sig i NHL även som ny spelare, trots all press som förstavalet i draften innebär.

McDavid fick visserligen sin debutsäsong avbruten av en skada, men öste in poäng under den dryga halva av säsongen han kunde spela. Redan året därefter vann han poängligan och förra säsongen upprepade han den bedriften.

Bra svenskkoll

Den 21-årige kanadensaren har bra koll på de två uppmärksammade svenska debutanterna i ligan den här säsongen, dels Elias Pettersson som redan hunnit göra mål för Vancouver, dels Rasmus Dahlin som liksom McDavid själv valdes som etta i draften.

- De ser ut som bra spelare. Jag har inte sett dem så mycket, har bara spelat mot Pettersson en gång. Men han är en duktig spelare, säger McDavid.

- Och Dahlin är det självklart mycket hajp runt, eftersom han valdes som etta. De är båda skickliga, har mycket talang, så de blir säkert bra.

Men han råder ändå Rasmus Dahlin att inte sätta allt för stor press på sig själv under den första säsongen.

- Jag kommer ihåg att jag alltid var angelägen om att spela, angelägen om att göra bra ifrån mig. Men i slutänden är det hans första säsong, han har mycket tid, säger McDavid.

- Även om den här säsongen inte skulle gå som han vill finns det gott om tid för honom att studsa tillbaka och göra sin grej.

Tufft för backar

McDavid varnar samtidigt för att det kan vara svårare för en back att komma in i NHL än för en forward.

- Det är så mycket mer att oroa sig för, särskilt i egen zon. Tittar man på alla stora backar som kommit in, så har de inte nödvändigtvis tagit ligan med storm under sina första år, säger 21-åringen.

- Jag tänker att han kanske kommer att gå igenom samma process. Å andra sidan ser han bra ut redan, så vi får se.