Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Laget betalar stjärnans lön trots allt

Lön eller hälsa. Det var vad basketstjärnan Elena Delle Donne skulle tvingas välja mellan sedan WNBA-ligan inte gav henne ett medicinskt undantag inför seriestarten. Nu har Washington beslutat att ge henne lön oavsett om hon spelar eller inte.

ANNONS

Den 30-åriga Washingtonforwarden, som tog OS-guld 2016 och VM-guld 2018 med USA, har sedan nio år en kronisk borreliainfektion som förstör hennes immunförsvar och som tvingar henne att äta 64 tabletter om dagen, skriver Delle Donne i ett uttalande på Players Tribunes webbplats.

Eftersom hon tillhör en riskgrupp för coronaviruset har Delle Donne, med intyg från både sin egen läkare och lagläkaren, begärt att få slippa spela årets säsong som ska spelas på IMG Academy i Bradenton i Florida, med start den 25 juli.

Ligans läkare nekar henne ett medicinskt undantag, som innebär att hon skulle ha sluppit spela men fortfarande fått lön.

ANNONS

"Jag har nu två alternativ. Antingen att riskera mitt liv eller att förlora min lön. Det gör ont, riktigt ont", skriver Delle Donne, som blev väldigt överraskad över beslutet.

"Jag har spelat hela karriären med ett försvagat immunsystem. Vad ligans läkare säger är att jag fejkar en sjukdom, att jag försöker att slippa jobba och ändå få lön."

Delle Donne, två gånger vald till ligans mest värdefulla spelare, tror att hon kanske är för bra för att bli trodd av ligaläkarna.

– Jag är inte säker och vill inte tro det, men tyvärr kanske det är så, säger hon till ESPN.

ESPN uppger nu att Washington Mystics tänker betala lön till stjärnan även om hon inte spelar.

Fakta: WNBA-säsongen

Årets säsong för basketdamerna skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin.

I stället inleds säsongen den 25 juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

Alla matcher spelas på samma plats, IMG Academy i Bradenton i Florida.

ANNONS