Stina Nilsson sprinten i Falun före Maiken Caspersen Falla.
Stina Nilsson sprinten i Falun före Maiken Caspersen Falla.

Stina Nilsson stärkte greppet om sprintcupen

Stina Nilsson är tillbaka som en vinnare igen och har ett fast grepp om den totala sprintcupen.

ANNONS
|

Stina Nilsson är mycket nära att vinna sprintcupen för första gången. Hon leder cupen totalt med 33 poäng före norska Maiken Caspersen Falla inför avgörande i Kanada i nästa vecka. Falla, som kom tvåa i Falun, erkände att det blir svårt att vinna cupen igen.

- Nu talar det mesta för Stina Nilsson. Hon kommer att bli stark och vara säker i Quebec. Men jag kommer att vara nöjd med min andraplats, säger Maiken Caspersen Falla.

ANNONS

Skön seger

För Stina Nilsson, som kämpat så hårt för att komma tillbaka från lårskadan hon drabbades av i en världscuptävling i Estland strax före VM, var detta en av karriärens skönaste segrar. Den kom på hemmaplan, var första individuella segern efter skadan och den avgjorde förmodligen sprintcupen till hennes fördel.

- Det har gått bättre och bättre efter skadan i Otepää. Nu börjar jag känna igen mig igen, säger Stina Nilsson och fortsätter:

- Jag kände redan i prologen att det kändes bra och att jag kunde gå på i en hög takt utan att få mjölksyra i benen. Dessutom fungerade tekniken bra i varje heat. Det var ett bra tecken plus att jag hade bra skidor.

Stina Nilsson avstår söndagens distanslopp för att helt fokusera på sprintfinalen i Quebec.

- Det ser bra ut men jag vill inte ta ut något i förskott.

ANNONS

Dahlqvist föll

Maja Dahlqvist kom trea, trots ett fall redan efter ett par hundra meter final vilket kom att påverka utgången av finalen.

- Det gjorde att jag inte fick möjlighet att ta önskad position vid backarna högst upp på banan, säger Dahlqvist.

Hon gjorde en imponerande avslutning när hon på upploppet tog sig förbi Ida Ingemarsdotter och kom trea. Detta var Dahlqvists sjätte pallplats den här säsongen, vilket gör att hon är totaltrea i cupen. Hon väntar fortfarande på en världscupseger och vet vad som kommer att krävas för att bli en vinnare:

- Jag måste bli starkare och få den styrande rollen i heaten. Att kunna ligga först och svara på attacker och få utvecklingen i loppet som jag vill istället för att påverkas av andras beslut.

- Därför måste jag ta för mig mer från start. Detta ska jag blir bättre på till nästa säsong, Maja Dahlqvist.

ANNONS
TT

Fakta: Ställningen i sprintvärldscupen

Damer: 1) Stina Nilsson, Sverige, 576 poäng, 2) Maiken Caspersen Falla, Norge, 543, 3) Maja Dahlqvist, Sverige, 343, 4) Sophie Caldwell, USA, 339, 5) Ida Ingemarsdotter, Sverige, 305 poäng.

En sprinttävling återstår: 22/3 Quebec, Kanada

ANNONS