Rhett Rakhshani jublar efter sitt 3–0-mål för Frölunda i den första kvartsfinalen mot Malmö, som Frölunda vann med 4–0. Mats Rosseli Olsen, som var med och "grävde fram" pucken till Rakhshani vid Malmös målbur, är på väg att gratulera.

Stark start av Frölunda knäckte Malmö

En urstark första period gav Frölunda segern med 4–0 i den första SM-kvartsfinalen mot Malmö. Alla mål gjordes under de 20 första minuterna. Förre Malmöspelaren Rhett Rakhshani ordnade två av dem. Målvakten Johan Mattsson höll nollan i sin första slutspelsmatch.

|

Frölunda och Malmö möttes i SM-kvartsfinal även förra året. Då vann Malmö överraskande med 4–2 i matcher, efter att ha inlett med en 2–1-seger i Scandinavium.

I år började tvekampen helt annorlunda. Pathrik Westerholm gjorde 1–0 i powerplay vid 9.03, sedan Malmöbacken Jens Olsson dragit på sig en onödig utvisning. Sebastian Stålberg ökade ledningen när Frölunda snott pucken vid Malmös mål från en nonchalant Niklas Arell.

"Så man vill starta"

Sedan ordnade Rhett Rakhshani, som i fjol spelade i Malmö, både 3–0 och 4–0. Vid "trean" var Frölunda hetast runt Malmös mål. "Fyran" kom med lite tur i powerplay, tio sekunder före pausvilan.

- Det är så man vill starta på hemmaplan, säger Rhett Rakhshani.

- Vårt spel planade ut lite efter det, tycker den 31-årige amerikanen.

Rhett Rakhshani hade en jobbig första tid i Frölunda i höstas, men har hittat formen under våren. Nu hörde han till de bästa i göteborgarnas lagmaskin, tillsammans med Pathrik Westerholm och Johan Mattsson i målet.

Mattsson gjorde flera utmärkta räddningar, både före och efter Frölundas "explosion" med fyra mål inom elva minuter. Han höll därmed nollan i karriärens första SM-slutspelsmatch – precis som när Frölunda slog Malmö med 3–0 i SHL i november.

Sex nya backar

Mattsson gladdes mest åt laginsatsen i den första kvartsfinalen.

- Vi är heta framför deras kasse, vi är starka framför mig. Det är såna grejer som betyder mycket i den här serien, säger den 26-årige målvakten som skrev nytt kontrakt med Frölunda för några dagar sedan.

Han berömmer gärna Frölundas defensiv.

- De har ett par stora killar, Malmö. Vi har ett par stora backar. Det är mycket trafik framför mig. Backarna gör ett otroligt bra jobb, säger Johan Mattsson.

Backuppsättningen är den mest uppenbara skillnaden mellan årets Frölunda och fjolårets. Av de sju som spelade i den första kvartsfinalen fanns bara en, stabile Jonathan Sigalet, i Frölunda även förra säsongen.

Bister Andersson

Malmötränaren Peter Andersson var bister efter matchen. Han pekar bland annat på strulet före 2–0, och menar att 4–0 föregicks av att en frölundait norpade en Malmöspelares klubba.

- Sedan spelar de på det, naturligtvis. Och vi gör väl inga jätteansträngningar, känns det som, säger Peter Andersson.

Trots det ojämna resultatet var matchen lite grinig. Frölunda fick totalt 16 utvisningsminuter, Malmö fick 22.

Fakta: Så spelas kvartsfinalen