Pittsburghs Sidney Crosby gjorde hattrick i matchen mot Philadelphia som slutade 7–0.
Pittsburghs Sidney Crosby gjorde hattrick i matchen mot Philadelphia som slutade 7–0.

Stanley Cup inleddes med utklassning

Carl Hagelin stod för ett mål när hans Pittsburgh utklassade Philadelphia med 7–0 i Stanley Cup-slutspelets första match. Men den stora matchhjälten var Sidney Crosby som gjorde hattrick med matchens tre sista mål.

ANNONS
|

Hattricket var Crosbys tredje i de 149 Stanley Cup-slutspelsmatcher han spelat. Men efter matchen pratar lagkaptenen mer om andras insatser på isen.

- Vi fick de tidiga målen som fick oss att känna oss trygga. Före det släppte vi fler chanser än vi ville och Murray gjorde en viktig räddning, säger han, i ett videoklipp på nhl.com.

ANNONS

Utan Matt Murrays räddning hade det blivit 1–1 i matchen, vilket hade förändrat mycket, enligt Crosby.

- Men efter det får vi ett par snabba, ”Hags” gör ett och Jevgenij gör ett bra mål där och det gav oss verkligen momentum.

Efter Crosbys första mål i mitten av andra perioden, som tog matchen till 5–0, bytte Philadelphia ut målvakten Brian Elliot och ersatte honom med Petr Mrazek, men det hindrade inte Crosby från att sätta ytterligare två puckar i mål i sista perioden.

"Spelade stabilt"

Carl Hagelins 2–0-mål kom tio minuter in i matchen, efter assist från Patric Hörnqvist inför hemmapublik. Hagelin fick en snygg passning framför målet och petade kvickt in pucken bakom Elliot.

- Ja, vi fick en riktigt bra start och spelade stabilt matchen igenom. Alla bidrog verkligen. Jag tycker till exempel att fjärdekedjan gjorde sin bästa match på hela säsongen, säger Carl Hagelin till Aftonbladet efter matchen.

ANNONS

- Vi vet förstås samtidigt att det här inte säger så mycket om fortsättningen. De kommer garanterat göra en bättre match nästa gång, det gäller att vara redo då. Men vi fick visa vad vi kan i kväll, det var skönt.

Hagelin noterades även för en assist till Jevgenij Malkins 3–0-mål i första perioden.

"Utrymme för förbättring"

Sydney Crosby betonar att det trots den stora målskörden bara handlar om en av sju matcher, och att målet är att spela ännu bättre i nästa match.

- Det finns alltid utrymme för förbättring. Våra numerära överlägen var inte så skarpa, man måste bli bättre för varje match oavsett resultatet.

Pittsburgh har vunnit Stanley Cup de senaste två åren. Den andra matchen mellan lagen i serien, som avgörs i bäst av sju, spelas i Pittsburgh natten till lördag.

Winnipeg vann över Minnesota i deras första möte i Stanley Cup-slutspelet. Mikael Granlund noterades för en assist till Zach Parises 2–1-mål för Winnipeg.

ANNONS
TT

Fakta: NHL-slutspelet

Avgörs i bäst av sju matcher

+ Tampa Bay–New Jersey (första matchen i Tampa natten till fredag, svensk tid).

+ Boston–Toronto (Boston, första matchen, natten till fredag).

+ Washington–Columbus (Washington, natten till fredag).

+ Pittsburgh–Philadelphia 1–0 i matcher (nästa match i Pittsburgh, natten till lördag).

+ Nashville–Colorado (första matchen i Nashville, natten till fredag).

+ Winnipeg–Minnesota 1–0 i matcher (nästa match i Winnipeg, natten till lördag).

+ Vegas–Los Angeles 1–0 i matcher (nästa match i Vegas, natten till lördag).

+ Anaheim–San Jose (första match i Anaheim, natten till fredag).

ANNONS