Sveriges lagkapten Erik Brännström på matchvärmningen inför JVM-premiären.
Sveriges lagkapten Erik Brännström på matchvärmningen inför JVM-premiären.

Ställs mot favoriten: "Ska fokusera på vårt"

Med tre sena NHL-förstärkningar har Finland seglat upp som turneringsfavorit i JVM-ishockeyn. Det blir något att bita i för ett guldjagande svenskt lag i premiären i natt.

ANNONS
|

Det svenska laget hade värmning i matcharenan på annandagskvällen svensk tid, strax före lunch lokal tid, inför nattens premiär som startar klockan 04.30.

Svenske förbundskaptenen Tomas Montén kallar premiären för ”en värdemätare”. Det blir det sannerligen. Finland har fått in sena förstärkningar från NHL och vann över hemmafavoriten Kanada med 5–2 i sitt genrep för några dagar sedan.

Gyllene trio

Trion som förgyller Finland är backen Henri Jokiharju som tagit en ordinarie plats i Chicago, Urho Vaakanainen som NHL-debuterat i Boston och forwarden Eeli Tolvanen, Nashville, som spelade både OS och stora VM förra säsongen och är JVM:s största stjärna.

ANNONS

Finland har gjort fiasko i de två senaste turneringarna, fick spela nedflyttningsmatcher 2017 och åkte ut i kvartsfinal 2018, men med de här namnen ska nationen försöka upprepa guldsuccén från 2016 på hemmaplan.

- De har ett bra lag och fått tre förstärkningar på slutet medan vi fick ett negativt besked med Timothy (Liljegren), säger förbundskapten Tomas Montén om Torontobacken som fick lämna återbud på grund av skada.

- Det är väl lite tjusningen med JVM med de här sena beskeden. För oss är det viktigt att vi kommer in i turneringen på ett bra sätt och tar matchen för vad den är. Försvarsspelet blir jätteviktigt, vi kan inte lämna dem i för mycket tid och yta. Då blir det jobbigt.

"Ligga nära"

Just backsidan är den svenska styrkan i år, bland annat med Brännström som var nära att ta en NHL-plats i Vegas men i stället hamnade i farmarlaget Chicago Wolves i AHL där han gjort 20 poäng på 24 matcher.

ANNONS

TT: Hur stoppar man Tolvanen?

- Jag har mött honom i AHL flera gånger i höst och det har gått bra de flesta matcherna. Det är bara att ligga nära och göra det svårt för honom. Men vi ska fokusera på vårt och spela efter våra styrkor, säger Brännström, JVM-spelare redan i fjol som lämnade HV71 i somras för Nordamerika.

Lagkaptenen är efter sin fina höst fylld av självförtroende och vill ha revansch för fjolårets silver.

- Det känns väldigt positivt, så det ska bli skönt att komma tillbaka till Chicago efter JVM med förhoppningsvis ett guld i bagaget.

Sverige har alla spelare tillgängliga förutom målvakten Olle Eriksson Ek som är avstängd de två första matcherna.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: Så kan Sverige spela

Så här har Sveriges formationer sett ut på de senaste dagarnas träningar:

Målvakter: 30 Samuel Ersson, 1 Adam Åhman.

Backpar: 12 Erik Brännström, 16 Filip Westerlund – 8 Rasmus Sandin, 3 Adam Boqvist – 9 Nils Lundkvist, 5 Adam Ginning – 25 Philip Broberg.

Kedjor: 28 Fabian Zetterlund, 22 Isac Lundeström, 18 Jacob Olofsson – 10 Emil Bemström, 29 Pontus Holmberg, 26 Rickard Hugg – 23 Lucas Elvenes, 27 David Gustafsson, 11 Samuel Fagemo – 17 Filip Svenningsson, 15 Oskar Bäck, 19 Filip Hållander – 13 Johan Södergran.

Källa: hockeynews.se.

ANNONS