Daniel Ståhl vill inte svara direkt på Sebastian Samuelssons kritik.
Daniel Ståhl vill inte svara direkt på Sebastian Samuelssons kritik. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ståhl duckar kritiken – får stöd av SOK

Daniel Ståhl vill inte bemöta Sebastian Samuelssons kritik – och får stöd av SOK.
– Jag svarar hur jag svarar och han får svara som han svarar, säger Ståhl.
– Jag hoppas han framför passningarna direkt till "Mondo" och Daniel, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

ANNONS

I en intervju med TT kritiserade skidskytten Sebastian Samuelsson friidrottarna Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Angelica Bengtsson för att inte ha tagit tydligare ställning under VM i Doha. Qatar är ofta kritiserat för sin brist på demokrati och mänskliga rättigheter.

VM-guldmedaljören Ståhl undviker att svara på Samuelssons kritik.

– Jag svarar som jag svarar på mina frågor. Sedan får han svara som han vill. Han är en fantastisk idrottsman, jag är imponerad över det han gjorde på vinter-OS, säger Daniel Ståhl.

TT: Han tycker att ni skulle ha tagit tydligare ställning, med tanke på att det finns stora problem i det landet.

ANNONS

– Jag sade väl att man får acceptera lagarna som finns där i det landet. Ungefär som när vi reser till andra länder. Jag svarar hur jag svarar och han får svara som han svarar. Så är det.

TT: Det finns lite skilda åsikter kring om idrott och politik hör ihop eller inte. Vad tycker du?

– Inga kommentarer.

"Måste respektera olika"

27-årige Ståhl är ett av Sveriges stora medaljhopp inför sommar-OS i Tokyo nästa år. Under onsdagen tog Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut diskusstjärnan som en av de första i den blågula truppen. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har tagit del av både Samuelssons kritik och Ståhls svar.

– Jag tror att Sebastian respekterar att det kan finnas olika sätt att uttrycka sina åsikter. Jag hoppas att han framför de passningarna han har direkt till "Mondo" (Duplantis) och Daniel också. Vi är olika och man måste respektera olika människors ställningstaganden och sätt att kommunicera. Bara för att man inte säger någonting offentligt behöver inte det innebära att man inte har tagit ställning, säger Reinebo till TT.

Yttrandefrihet

Sebastian Samuelsson uttrycker ofta sina åsikter kring saker utanför idrottsarenan, som politik och dopning. 22-åringen, som bland annat tog OS-guld i stafett och OS-silver individuellt 2018, har utsatts för hat och hot för sin frispråkighet.

ANNONS

– Jag respekterar att Sebastian vill använda sin position för att uttrycka sina åsikter, det är yttrandefrihet. Men yttrandefrihet är också att kunna välja, att inte säga någonting om en specifik fråga. Det kanske är Daniels val, då får man respektera det också. Det ena är inte bättre eller sämre, det är olika, säger Peter Reinebo.

David Hjorter/TT

Sebastian Samuelsson gör ofta sin röst hörd utanför idrottsarenan. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson gör ofta sin röst hörd utanför idrottsarenan. Arkivbild. Bild: Nisse Schmidt/TT
Peter Reinebo tycker att skilda åsikter är bra, och framhåller att det är en mänsklig rättighet. Arkivbild.
Peter Reinebo tycker att skilda åsikter är bra, och framhåller att det är en mänsklig rättighet. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

I månadsskiftet september–oktober arrangerades friidrotts-VM i Doha, Qatar. Emiratet på den arabiska halvön har tilldelats flera stora idrottsmästerskap de senaste åren, men samtidigt ifrågasatts för sin brist på demokrati och mänskliga rättigheter.

Diskuskastaren Daniel Ståhl samt stavhopparna Armand Duplantis och Angelica Bengtsson valde däremot att inte kritisera Qatar under VM.

– Jag tycker det är häftigt, det är ett lite annorlunda land mot de flesta andra länder i världen. Jag tycker bara det är kul att tävla här. Det är kanonfolk som jobbar och organisationen. Det är lite annorlunda lagar och det är bara att acceptera det, sade Ståhl, bland annat till SVT, skriver Dagens Nyheter.

Det tycker skidskytten Sebastian Samuelsson, som ofta tar ställning, var fel.

– Man bara stryker medhårs och finner sig i det. Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslöst, sade han i en intervju med TT i måndags och fortsatte:

– Det är ju ingen som tycker att det är bra att friidrotts-VM går i Qatar. Och det är ingen som tycker att det är slavarbetare som ska bygga upp fotbollsarenor till VM (i fotboll 2022), men det är aldrig någon som säger något.

ANNONS