Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Spring Erom skriver historia – äldst någonsin i Elitloppet

Victory Tilly och Xanthe har under lång tid ståtat som de äldsta hästarna i Elitloppet. Men i morgon flyttar Spring Erom ner duon ett pinnhål.

Stjärnan från Halmstad spränger nämligen en ny gräns i loppets historia som tolvåring. I karriärens tolfte timma får alltså Spring Erom välförtjänt visa upp sig inför storpubliken på Solvalla.

– Hästen kvalade in till loppet som vinnare på Åby på nytt rekord och det var ingen vanlig inbjudan, betonar tränaren Dan Widegren.

Redan för ett år sedan var Spring Erom en hårsmån från en plats i stjärnloppet. Kretsen runt hästen fortsatte enträget att slipa på detaljerna och arbetet har burit frukt.

– Kommer man rätt med en sådan här häst kommer belöningen, ler Dan.

Håkan Olofsson tränade Spring Erom under många år men valde att lägga proffslicensen på hyllan och för drygt två år sedan kom Spring Erom till den nya hemvisten i Skedala.

– Det har varit ett lagarbete för att få honom till det här loppet, konstaterar Dan.
Spring Erom är en speciell individ som emellanåt sprider skräck runt sig om han visar det humöret.

– Ja, han är väldigt hingstig, in­tygar Dan.

Spring Erom har startat 40 gånger och vunnit sju lopp hos Widegren och klarar tolvåringen nålsögat i försöket gör han sitt livs 100:e start i finalen.

– Jag visste ju att det var en bra häst men trodde kanske inte att det fanns så mycket kvar, funderar Dan.

Två nycklar som framförallt har lossnat hos Spring Erom är en förbättrad aktion i kurvorna och utvecklingen av snabbheten från start är påtaglig.

– Från spår ett kan det bli en fin resa och jag hoppas verkligen på en fjärdeplats och final. Vi är i alla fall redo och han måste gå en låg 1.09-tid, säger Dan.

I sulkyn bakom Spring Erom sitter Christoffer Eriksson kometen från Jägersro gör också debut i elitloppet. Även Jerry Riordan litar mycket på Christoffer och låter han köra Twister Bi.

Halmstads kanske bästa chans i det klassiska loppet finns i Petri Puros D.D.´s Hitman. Hästens aktie har stigit kraftigt i värde efter de senaste loppen. Fjärde hoppet från Halmstad kommer via Johan Untersteiner som kör Daniel Redéns Propulsion.

Fler lokala sportnyheter hittar du här