Hammers överlevde stormen – nu är det dags att ta nästa kliv

Ett drygt år har gått sedan jag hemma i den dåvarande tränaren Fredrik ”Fredda” Johanssons kök fick veta att sportchefen Niklas Söderström hade fått sparken, han själv inte hade erbjudits förlängt tränarkontrakt och att den sportsliga och administrativa ledningen var på total kollisionskurs.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var början till ett av de mest turbulenta åren i Halmstad Hammers historia med motsättningar, skitsnack, märkliga ”fallskärmar” och bonusavtal, en ”inkuppad” styrelse, lögner, en sparkad klubbdirektör, en avhoppad tränare och ekonomiska problem som landade i onsdags kväll när säsongen tog slut i play off 2 mot Väsby.

– Den här säsongen handlar det om att överleva.

Det var så som han uttryckte det, den kickade sportchefen men nye ordföranden Niklas Söderström när det tilltänkta lagbygget mer blev ett ”ihopskrap”, visserligen ett väldigt bra sådant skulle det visa sig, och tilltänkta spetsspelare valde andra klubbar.

För högre målsättning än att klara sig kvar i Hockeyettan vågade klubben inte sätta när kanslikostnaderna var mångdubbelt högre än spelartruppen(!) och utgifter som borde ha bokförts säsongen 2021/22 rasade in och belastade den nya säsongen.

ANNONS

Och nu sitter vi här med facit: Hockeyettan-platsen för 2023/24. Check.

Allettan. Check.

Play off 1-seger med 3–1 i matcher mot Strömsbro. Check.

Play off 2 mot Väsby. Där tog det stopp med 0–3 i matcher, där Hammers i de två sista var väl så bra. Om inte bättre när det 08-gänget gick från speed- till grishockey och Erik Aterius alla dagar i veckan efter sin hänsynslösa knätackling på Tommy Lee borde ha varit avstängd i tredje matchen. Något som hockeyförbundets disciplinnämnd i går tog Disciplinnämnden öst rejält i örat på genom att stängde av Aterius. En dag för sent...

– Skillnaden var att deras spetsspelare gjorde mål – våra spetsspelare gjorde det inte och då blev vi direkt straffade. Så den lärdomen tar jag med mig, summerar tränaren Jens Berggard.

”Nödlösningen” från det egna juniorlaget fick kliva in och ersätta Fredrik ”Fredda” Johansson när Hammers inte hade råd att hämta någon tränarkraft utifrån.

– Jag hade farhågor om att inte räcka till som ledare, men jag fick hela gruppen med mig direkt och tillsammans har vi sedan gjort det här, erkänner han.

Med nyckelbacken Alexander Edström skadad och borta hela säsongen var backsidan det största frågetecknet inför säsongen.

ANNONS

Efter säsongen var det största utropstecknet – backsidan när den Kalmar- ratade backjätten Jonatan Lundgren visade sig vara ett fynd, Filip Persson växte till ett offensivt vapen innan han försvann till allsvenska Västerås, Andreas Andersson gjorde klivet från Ravens i trean till Hammers och Ludvig Wulff gick från komplementspelare till färdig back.

Framåt har man skapat chans på chans – och missat. Men Lukas Sjöblom och inte minst – nye snipern Albin Blomberg visar att det går att fynda i tvåan och så även vad gäller kanadensare, Tommy Lee, ”den bästa kanadensaren vi har haft här”.

Då har jag ändå inte nämnt den viktigaste biten i lagbygget, målvaktsväggen Jacob Crespin.

Det är också han – och lagkaptenen Robin Dahse – som Hammers har fokus på att behålla inför säsongen 2023/24.

Det är då som Hammers ska höja ribban och på allvar ska ge sig in i hockeyallsvenska striden.

– Ja, vi måste sticka ut hakan och våga vara lite kaxiga för nu har vi visat att vi har i toppskiktet att göra, medger ordförande Söderström.

– Vi utvecklar spelare från trean och J20 till spelare som blir allsvenska och är med och slåss om en plats i allsvenska kvalserien igen trots att flera lämnat eller var skadade. Dessutom fanns det mer att plocka ur våra bärande spelare.

ANNONS

På önskelistan lär stå att behålla stommen och vässa med minst en offensiv back (Edström?) och en eller två spetsforwards.

– Vi ska absolut inte sväva ut och värva för pengar vi inte har, även om publiken och sponsorerna har kommit tillbaka. Men att kunna lägga resurserna på spelarsidan i stället för kansliet underlättar enormt. För det är otroligt intressanta spelare som har hört av sig, säger Niklas.

Hammers deppar till måndag. Räkna sedan med fullt fokus på 2023/24.

ANNONS