För första gången sedan coronapandemin utbröt i mars månad öppnar Halmstadtravet upp för publik – men bara i restaurangdelen.
För första gången sedan coronapandemin utbröt i mars månad öppnar Halmstadtravet upp för publik – men bara i restaurangdelen. Bild: Jari Välitalo

Halmstad öppnar för publik – men bara i restaurangen

Under 23 tävlingsdagar har publikplatserna på Halmstadtravets legat ödsliga och ekat tomma. Den oförutsägbara situationen inträffade strax före V75-dagen 14 mars som en följd av pandemins spridning i samhället.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Publikfritt blev så småningom en vardag. Uppgivenheten har bankat på dörren hos många arrangörer men man har sökt efter andningshål.

Halmstadtravet har medvetet väntat ett tag på att göra slag i saken och på måndag efter 220 dagar öppnas portarna på glänt men med begränsad tillgång av platser. Banans vd Jan-Olof Molin kan till viss del dra på smilbanden inför faktan som ger möjligheten att se trav live igen.

Förutsättningen är att platser endast finns i restaurangen. Tidigare i veckan startade försäljningen via förköp och i dagsläget är ett 60-tal platser bokade.

Banan följer noga myndigheternas regler och restriktioner om att undvika trängsel och köer. Spelkassor saknas och eventuella insatser får ske via egen medhavd it-utrustning. Lärdom för banan kan också hämtas från Färjestad och Solvalla som nyligen öppnade sina restauranger.

ANNONS

SM-dagen på Åby gick som förväntat en del i Halmstads färger. Andra raka SM-guldet hamnade oss Victor Rosleff. Den talangfulla körsvennen knep den ädlaste av valörer i ungdomsklassen. Förra året toppade han i lärlingarnas kategori.

När krutröken skingrats i amatörfinalen kunde Frank Nilsson kliva högst upp på pallen. Tidigt i karriären var Frank ett känt ansikte som lärling hos bland annat Kari Lähdekorpi och senare Stig H Johansson. Nu fick Frank äntligen till det i ett mästerskapslopp.

I SM-finalen för högsta klassen blev det seger och världsrekord från Very Kronos med Erik Adielsson i sulkyn. Cyber Lane visade fortsatt storform och knep tredjeplatsen för Johan Untersteiner.

Stora titlar står på spel även i Frankrike (fredag kväll) med starka bidrag från Halmstad. Europaderbyts final för fyraåringar har samlat gräddan av eliten från Norge, Sverige och Frankrike.

Jerry Riordans Aetos Kronos körs den här gången av Örjan Kihlström från spår fyra bakom bilen. Johan Untersteiner laddar från spår nio med Guzz Mearas.

Femåringarna tävlar också om titeln bäst i Europa. Stoletheshow knep en finalbiljett som tvåa i kvalet. Marcus Lindgrens häst representerar i de här sammanhangen Norge (födelselandet) och körs av Rikard N Skoglund. Johan Untersteiner är lånekusk bakom Danmarks bidrag Donatello Garbo.

ANNONS

Inför årets upplaga av Hästägarkannan vaskades nyheten fram att loppet uppfördes redan vid banans tillkomst 1969. Listan byggdes på med nostalgiska vinnare men hacket i skivan 2012 förbryllade en del.

Banans tidigare sportchef René Jensen minns att Svensk Travsport det året stoppade de lopp som var reserverat för en speciell kategori (till exempel ägare).

Men redan året efter förtydligades regelverket. Landets banor har sedan dess varje år fått möjlighet att skriva en proposition likt den som gäller för Hästägarkannan i Halmstad.

I årets upplaga sticker fyra hästar ut och på systemet känns det tryggt med kvartetten Bastian, Durello, Princess S.W. och Zilath i en annars mycket svår omgång.

HP:s V64-system 19 oktober

V64 1: 1,2,5,10. Res: 6–11.

V64 2: 1,3,4. Res: 7–8.

V64 3: 5 Ovation L.A. Res: 6–4.

V64 4: 1,4,6. Res: 11–5.

V64 5: 9,11,12,14. Res: 13–2.

V64 6: 2,3,6. Res: 7–10.

432 rader

ANNONS