En EM-fest och en avskedsfest väntar Janne och Roy

Janne Andersson var 14 år när han var med om att hissa guldtränaren Roy Hodgson till skyarna inne på Örjans vall.
45 år senare skilde ett par timmar mellan Anderssons EM-uttagning och Hodgsons tack och adjö.
Nu väntar en EM-fest och en avskedsfest för HBK:s två mest internationellt gångbara tränarnamn.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett år försenad på grund av pandemin fick Janne Andersson till slut kliva upp på podiet för att presentera sin allra första EM-trupp.

Ljudet knastrade och 25 spelare plus en Gran fick biljetter till ett EM utspritt över en kontinent.

Andreas Granqvist, Helsingborgs spelande sportchef och landslagets kapten. Visst fick han plats i Jannes EM-trupp och det hjälpte föga att förbundskapten Andersson förklarade att ”Granen” minsann inte skulle varit med i truppen om man bara fick ta ut 23 spelare i år också för att mota frågorna som förstås kom på beställning.

Var det rätt val?

Både ja och nej.

ANNONS

Går man på det rent sportsliga så skulle förstås inte Andreas Granqvist ha en plats i sommarens EM.

Han har hunnit bli 36 år och har ett skade-CV som gjort att han bara spelat fem tävlingsmatcher för klubblaget det senaste 1,5 året. Och när han väl spelat har formen sett tveksam ut.

Men Janne Andersson har förstås tittat på andra värden än bara det och där blir det tydligt att Janne är övertygad om att "Granen” kan ha så pass stor betydelse för Sveriges framgångar när man snart går in i EM-bubblan för att slipa formen inför gruppmötena med förhandsfavoriten Spanien, Slovakien och Polen, att han behövs i truppen även om fyra mittbackar i nuläget går före honom.

Det bör ju han veta bäst.

Jordan Larsson är EM-truppens joker

Jämfört med VM för tre år sedan är många av det gamla gardet fortfarande med, men det har trots allt hänt en del också.

Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg, Marcus Danielson, Ken Sema, Robin Quaison, Jordan Larsson och Jens Cajuste är nio nya namn.

Falkenbergssonen Jesper Karlsson får vänta medan Janne Andersson erkände att det gjorde ont att säga nej till Pierre Bengtsson. Båda kunde varit med, men de valen kommer inte avgöra Sveriges EM-öde.

ANNONS

Zlatan Ibrahimovic hade kunnat göra det och det är klart att det är ett antiklimax både för Zlatan och Janne att en knäskada sätter stopp när man nu funnit varandra.

Var det sista dansen eller är Zlatan tillbaka efter EM?

Det svaret kan nog bara hans egen kropp ge.

Men skadan öppnar för en formstark Jordan Larsson som ”exploderat” i ryska ligan. Han lär inte stå först på tur i anfallet, men ska man hitta en joker i truppen är det 23-åringen.

* * *

Janne Andersson och Roy Hodgson sommaren 2018 på Örjans vall.
Janne Andersson och Roy Hodgson sommaren 2018 på Örjans vall. Bild: Fredrik Jonsson

Medan Janne Andersson närmar sig sitt andra mästerskap som svensk förbundskapten meddelade HBK:s tidigare guldtränaren Roy Hodgson, 73, att slutet på karriären bara är dagar bort.

Två matcher återstår. Onsdag kväll mot Arsenal innan Hodgson stämplar ut på söndag när Premier League-säsongen går i mål borta mot Liverpool.

Vad Roy Hodgson betytt för HBK och svensk fotboll går inte att överskatta.

Fyra gånger svensk mästartränare, sju gånger allsvensk seriesegrare, tränare för storklubbar som Inter och Liverpool, förbundskapten för England och det är lätt att unna den genomtrevlige gentlemannen från Croydon i London att han får avsluta karriären med att hålla kvar sin ungdomsklubb Crystal Palace i Premier League – som den äldste i tränarkåren i världens mest konkurrensutsatta liga.

ANNONS

4-4-2, press- och understöd. Fundamenten som Hodgson bidragit till är i dag djupt rotade i den svenska fotbollssjälen.

Det går inte heller att överskatta vad Hodgson betytt för Janne Andersson som 14 år gammal var med på innerplan och hissade den nyblivne guldtränaren till skyarna 1976.

När Hodgson var tillbaka på Örjans vall sommaren 2018 bad jag om att få ta en bild på Janne och Roy tillsammans.

Det var en bild som Janne själv gärna ville ha –och fick – också.

Nu återstår en hodgsonsk avskedsfest innan en blågul EM-sommar kan ta vid.

ANNONS