Joseph Baffoe var med sina åtta gula kort den HBK:are som fick flest varningar i fjol som här mot BP. Och räkna med ett ”elakare” och mer cyniskt HBK 2023 jämfört med 2021.
Joseph Baffoe var med sina åtta gula kort den HBK:are som fick flest varningar i fjol som här mot BP. Och räkna med ett ”elakare” och mer cyniskt HBK 2023 jämfört med 2021. Bild: MICHAEL CAMPANELLA

Ärlighet lönar sig inte alls alltid, HBK!

När HBK 2021 närmast chockartat fick ta klivet tillbaka ner i Superettan igen efter att ha förlorat kvalet mot Helsingborg hamnade mycket fokus på bristen på mål, bristen på effektivitet.
Men jag hittade en sak till.
Bara 32 gula kort. Med det hade laget i särklass minst antal varningar, att jämföra exempelvis med Varbergs Bois 86!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så frågan man måste ställa sig inför den allsvenska comebacken är naturligtvis: Har HBK varit för snällt och naivt? Och får vi därför se ett ”elakare” och mer cyniskt HBK 2024?

Det var Joseph Baffoes (fantastiska) svar på vilka lärdomar som HBK tar med sig av den förra allsvenska sejouren som fick mig att haja till:

– Det finns vissa saker som man inte kan påverka, som exempelvis domslut, men sedan finns det saker som man påverka som i sin tur leder till de där andra sakerna. Och där gäller det att vara extra noggrann för att undvika att hamna i de situationerna, sa HBK:s försvarsklippa.

ANNONS

Vad han menade var naturligtvis var att det, med tillåtna men också otillåtna medel förebygga så att chansen som sedan ledde till baklängesmål aldrig ska uppkomma.

Med 32 gula kort (och ett rött) var HBK sex färre än Kalmars 38 och Djurgårdens 39 (och ett rött).

Och milsvitt snällare än de ”elakaste” lagen med Varbergs Bois 86 (och två röda) i toppen. Eller botten, om man så vill.

Så lönar sig verkligen ärlighet alltid?

– Varberg blev kvar, inte vi, konstaterade lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson krasst för att direkt tillägga:

– Å andra sidan, hade vi gjort mål på våra chanser hade vi också klarat oss kvar.

Minst lika anmärkningsvärt var dock vilka lag som följde Jocke Perssons gäng i varningsligan, BK Häcken (67), Malmö FF (63), Hammarby (63) och Elfsborg (63). Lag som av de flesta sorteras under ”lirande lag”.

– De tar väl fler professional fouls, vet när de ska ta dem för att stoppa upp lovande anfall för motståndarna och därmed förhindra målchanser. Det är något som man ser mycket tydligare ute i Europa och som vissa lag i Sverige har anammat, förklarade Ante.

Men när jag frågade Ante om HBK också är berett att göra så blev svaret:

ANNONS

– Jag passar på den... log han kryptiskt.

I fjol, i Superettan, hade HBK dock blivit lite mer ”elakt”. 45 gula (och två röda) – ”bara tre färre än BP. Men alltjämt ”snällast” i serien.

Och Varbergs Bois i Allsvenskan? 86 återigen! Plus två röda...

Så vilket HBK får vi se i Allsvenskan 2023, Magnus Haglund?

– Vi måste utveckla sättet att få stopp på spelet vid omställningar, helst utan att behöva ta varning men också att göra det om så krävs. För vi har inte varit tillräckligt bra på att ta taktiska varningar. Jag menar, för ett allsvenskt kontrakt kommer alla konkurrenter att tänja på gränserna mot det otillåtna så det måste vi också göra, förklarade han.

Och visst kändes Fair play-priset för några år sedan, som till och med kunde ge en plats ute i Europa, då väääldigt avlägset...

Men oavsett gula kort, professional fouls eller inte. 2023 kommer det att handla om att vinna matcher och då vinna rätt matcher.

Det gjorde inte HBK 2021 och i synnerhet inte hemma mot bottenkonkurrenterna. Och då var värdet att bara förlora en av alla matcher med mer än ett mål, 0–2 mot IFK Göteborg och att ha den högsta poäng av alla som tvingats kvala lika med – noll.

ANNONS

Som Magnus Haglund antydde på den allsvenska upptaktsträffen finns det heller inga givna ”räddningsplankor” den här gången, även om återigen ett på de största talangerna barskrapat BP kan vara det.

Inget Östersund på ekonomisk dekis eller Örebro SK på sportslig dekis.

Jag tycker ändå att HBK ska kunna ha Degerfors, IK Sirius och Varbergs Bois efter sig och med hugg på Mjällby och IFK Göteborg.

Men.

Då måste de etablerade spelarna leverera. Då måste någon av ”nykomlingarna” kliva fram, där HBK-managern har stora förhoppningar om att Viktor Granath ska göra det, ”han har redan presterat mot allsvenskt motstånd”. Då måste det egna spelet sitta. Och då måste modet att våga vinna övervinna rädslan att förlora.

Samtidigt kan man ju inte annat än älska tränaren Jocke Perssons sylvassa kommentar sedan hans Varbergs Bois tippats att åka ut:

– Ja, det här är ju det svåra fjärde året... Att ingen tror på oss tror jag beror att ingen i församlingen kan namnge tre av våra nya spelare. För i år kommer dessutom att i stället för 250 passningar per match ha 513...

Jodå, Persson kan återigen ha fyndat, men – denna gång utomlands.

Och trots att skyttekungen Alexander Jeremejeff har lämnat och Europacup-spel väntar tror jag att BK Häcken med seriens bästa mittfält med tvillingarna Gustafsson och sin speed-fotboll går för SM-guld i år också.

ANNONS

Med Hammarby och Henrik Rydströms ”nya” Malmö FF som värsta konkurrenter och Elfsborg och IFK Värnamo lite längre ner som största utropstecknen.

ANNONS