Ferrariföraren Sebastian Vettel hedrar minnet av Niki Lauda på sin hjälm.
Ferrariföraren Sebastian Vettel hedrar minnet av Niki Lauda på sin hjälm.

"Sporten har förlorat sin själ och sitt hjärta"

Företrädare för branschen sörjde Niki Lauda när F1-cirkusen samlades i Monaco.

ANNONS
|

Lauda, 70, avled i måndags på ett sjukhus i Zürich efter en tids sjukdom. Hans hälsa var länge vacklande. Förra året genomgick österrikaren en lungtransplantation. Lauda var under större delen av sitt liv plågad av sviterna efter den våldsamma kraschen på Nürburgring 1976, där han blev svårt brännskadad.

Den trefaldige världsmästaren i Formel 1 begravs i nästa vecka men innan dess kan hans landsmän och andra sörjande ta farväl av Lauda, vid en lit de parade på onsdag i Stefansdomen i Wien. Där hålls också en mässa. Begravningen sker i närvaro av hans närmaste.

ANNONS

I samband med helgens VM-deltävling i Monaco hedrar flera stall Lauda på olika, personliga sätt.

Specialdesignad hjälm

Ferraris Sebastian Vettel, den fyrfaldige världsmästaren, stod Lauda nära. Tysken bar under träningen en specialdesignad hjälm som liknande den Lauda tävlade i. Hos Mercedes hängde en ensam röd keps på en krok och på bilarnas stod skrivet "Danke Niki". Ferrari hedrade Lauda med hans namn och tid (1974–1977) i stallet på sina bilar.

- Som ni kan föreställa er är det väldigt svårt just nu. Mycket svårt för teamet, för oss alla och mest av allt svårt som vän. Det är inte lätt att försöka återvända till racingen, speciellt inte i Monaco med så mycket uppmärksamhet från medierna. Det är svårt att känslomässigt hålla ihop det när man pratar om en vän, säger Toto Wolff, Mercedes stallchef, till nyhetsbyrån AFP.

"Stort svart moln"

- Jag känner mig som en zombie. Det är som ett stort svart moln. Han är så djupt saknad i stallet och i Formel 1.

ANNONS

Lauda, hedersordförande i stallet, hade stor del i att Mercedes lyckades kontraktera Lewis Hamilton och locka över engelsmannen från McLaren 2013.

De senaste årens stora dominant bad att få slippa träffa medierna på torsdagen.

- Vi fick dödsbudet samtidigt och pratade om det. Alla har sitt sätt att sörja, men Niki skulle ha velat att vi koncentrerade oss på att leverera på lördag och söndag, säger Wolff.

TT

ANNONS