Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HP:s travkrönikör, Thomas Engman, väljer att spika Hanna Lähdekorpi och Digital Crunch i den första V64-avdelningen. Arkivbild. Bild: Lars B Persson
HP:s travkrönikör, Thomas Engman, väljer att spika Hanna Lähdekorpi och Digital Crunch i den första V64-avdelningen. Arkivbild. Bild: Lars B Persson

Thomas Engman: Spelvärlden i förändring och skuldberget saneras

Trots att travets anläggningar i drygt ett år gapat tomma på publik pumpas det in framtidstro och nytt syre i travsporten.
Och nyckelfaktorn är nyligen rapporten från ATG i samband med bolagets bokslut för 2020.

Paradoxalt har pandemins år 2020 förändrat spelvärlden till fromma för hästsporten och utan överdrift staplas rekordsiffrorna på hög.

För ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp är situationen historisk och blir ekonomiskt avgörande för lång tid framöver. Runt två miljarder i koncernbidrag hamnar nämligen hos ST och Svensk Galopp.

Det aktningsvärda beloppet kan och kommer skala bort stora delar av skuldberget men även ge svängrum till nya satsningar.

En nyhet som redan är på gång i hela landet och redan genomförd i Halmstad är uppfräschningen av verksamheten runt tekniken med den interna tv-produktionen.

Den största delen av investeringen kommer från centrala medel. TV-studion är ett viktigt nav i tävlingsverksamheten och uppgraderingen ger en väsentlig skillnad i upplevelsen för betraktaren.

Det skissas på nya spelformer

Den nyheten står på sparlåga för besökaren men hos ATG har kunderna varit trogna över tid. Den nya kundstocken innebär i förlängningen en positiv utmaning för banorna som i den här ofrivilliga stängda och trängda situationen kan fundera om en ny generation publik.

Som en gyllene möjlighet finns 1,4 miljoner kunder i ATG:s regi. Välfyllda läktare är ingen bortskämd med men en from förhoppning är att banorna vaknar till liv och kan kan knäcka koden den dagen portarna öppnas igen.

ATG med vd:n Hasse Lord Skarplöth i spetsen sitter sällan lugn i båten och de är väl medvetna om att siffrorna 2020 inte är en realistisk måttstock för framtiden.

Med den nya spellagstiftningen i ryggen finns ingen möjlighet att lägga benen eller armarna i kors. Det skissas på nya spelformer och ständig förädling av den aktuella spelportföljen.

Det senaste succén V86 har passerat Svenska Spels folkliga och anrika Stryktipset och är det näst största poolspelet i landet efter V75. En prestigevinnare för ATG som var bespottat i samband med lanseringen av kombinationen trav-express och V86.

Barfotakörning tillåten igen

Ett vårtecken säkert som få är att barfotakörningen är tillåten igen efter tre månaders tvångströja enligt många tränare. Den debatten kommer blossa upp igen om åtta-nio månader men fram tills dess har tränarna valfrihet.

Givetvis drar spekulationerna igång om vilka hästar som kan gynnas mest vid skoryck. I Halmstad sker den första fingervisningen på måndag i V64:an.

Jämfört med de årets första två månader är det mer eller mindre fullsatt i startfälten. Och en aktör som gått i motsatt riktning och varit flitigt i elden är Hanna Lähdekorpi.Totalt 24 pallplatser varav fem segrar på 50 starter är starka papper.

Den statistiken kan bibehållas eller få sig en skjuts framåt i V64:an om Digital Crunch och Quite Special visar samma takter som tidigare. Den bästa uppgiften har Digital Crunch som står ensam på startvolten. Hanna kan bestämma farten och spåra från start till mål. Singelstrecket känns givet även om det finns betydligt mer rutinerat sällskap tjugo meter bakom.

HP:s V64-system

V64 1: 1 Digital Crunch. Res: 7–6.

V64 2: 3,7,8. Res: 10–5.

V64 3: 5,6,9. Res: 1–2.

V64 4: 5,6,7,9. Res: 8–11.

V64 5: 6 Catch From Day N.O. Res: 14–12.

V64 6: 4,5,8. Res: 2–3.

108 rader

Fler lokala sportnyheter hittar du här