Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson kan möblera om i uppställningen i Nations League-matchen mot Serbien.
Förbundskapten Janne Andersson kan möblera om i uppställningen i Nations League-matchen mot Serbien. Bild: Pontus Lundahl / TT

Spelsystemet – Janne Anderssons lek med siffror

4–4–2 eller 4–3–3 eller varianter som 3–5–2, 4–5–1 eller 4–1–4–1.
Spelsystem i fotboll blir gärna en teoretisk lek med siffror men det är en lek Janne Andersson gärna leker.
– Pratar vi om defensiv eller offensiv utgångsposition? Det här är ju roligt, säger förbundskaptenen.

Det har varit mycket snack i veckan om vilken väg landslaget väljer efter de tre tunga smällarna – förlust mot Serbien och dubbla nederlag mot Norge i Nations League – i juni.

Då ville Andersson få en mer offensiv prägel på spelet. Priset blev defensiva tillkortakommanden – och inte alls den utdelning framåt han hade hoppats på

Tillbaka till grunderna nu? Eller ett mellanting mellan det gamla och det nya? Eller vad?

– Man måste titta på omständigheterna och man måste utgå från de spelare man har på planen. Vi har spelat på en massa olika sätt offensivt under åren. Defensivt är utgångspositionen 4–4–2 i ett positionsförsvar.

Prestationen viktigast

– Vi kan hålla på med en massa olika siffersystem, men det viktigaste är vad spelarna gör ute på planen och är synkroniserade. Skillnaderna hur vi spelar i olika matcher är ibland så här stor, säger Andersson och måttar mellan tummen och pekfingret.

– Principerna är precis desamma i morgon. Jag är ute efter att göra det som är bäst för att kunna vinna matchen. Så resonerar alla tränare.

Andersson vill inte avslöja hur han tänker ta sig an mötet med Serbien och vill heller inte ge några vinkar kring laget.

Han passar dock på att berömma Isak Hien, mittbacken som är med i landslagstruppen för första gången.

– Isak har haft en imponerande utveckling och det har varit jättekul att följa honom i veckan. En fysisk, stark duellspelare, säger Andersson.

Victor Nilsson Lindelöf är given i laget och kan mycket väl få Hien vid sin sida.

– Jag har inte sett honom spela mycket, men det har varit kul att få träna med honom. En väldigt intressant spelare, säger lagkaptenen.

Svensk klack på träningen

Uefa tillåter inte publik på lördagskvällen, inte mer än ett visst antal speciellt inbjudna ungdomar som får gå med sina ledare.

Något Janne Andersson beklagar när han får en fråga i ämnet av en serbisk journalist på presskonferensen.

– Trist, för de svenska supportrarna. Det är många fans som följer oss jorden runt. Vi hade velat ha dem här, men det är inget jag kan göra något åt, säger Andersson.

Flera svenska supportar var ändå på plats på Rajko Mitic-stadion och stöttade landslaget under träningen. Uefa tillät 200 svenska fans på matchen, men det svenska fotbollsförbundet tackade nej till biljetterna av säkerhetsskäl.

Isak Hien (mitten) under herrlandslagets träning på stadion i Belgrad.
Isak Hien (mitten) under herrlandslagets träning på stadion i Belgrad. Bild: Pontus Lundahl / TT