Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jim Gottfridsson jublar efter segern mot Danmark och längtar nu till EM-finalen mot Spanien. "Det är det största man kan få uppleva", säger han.

Speldirigenten: "Sexton gubbar vi litar på"

Stjärnan på pappret, spindeln i nätet, dirigenten. Jim Gottfridsson har, demokratiskt, styrt den svenska offensiven som nu är sextio minuter från ett sensationellt EM-guld.

I en symfoniorkester är det dirigentens uppgift att styra stråkar, blåsare, träblås och slagverk att fungera i harmoni, oavsett vilka som håller i instrumenten.

I den svenska handbollsorkestern i Zagreb är det Jim Gottfridsson som i sin spelfördelarroll ska få sexor och nior till höger och vänster att fungera enhetligt.

"Vi litar på alla"

Och på grund av skador kan det variera vilka det handlar om.

- Så klart det blir lite tuffare. Man får lägga upp spelet på andra sätt, men samtidigt visar vi upp vilka styrkor vi har, säger Gottfridsson, om de ibland påtvingade rotationerna i startsjuan, på lördagens pressträff.

- Vi får helt enkelt göra det vi är bra på och utnyttja varje spelares styrkor. Det är det man får göra som mittnia.

Mot Danmark var det han som gav klartecknet för Linus Arnesson, som blott spelat sporadiskt tidigare i turneringen, att ta sitt patenterade känguruskutt och avlossa med halvminuten kvar och en finalbiljett på spel.

- Han var rätt så fräsch, och jag var rätt så trött, det måste jag erkänna. Men vi vet vilka spetskompetenser han har och vi litar på alla i laget här. Jag ska ju inte säga att jag var hundra procent säker på att han skulle sätta den, men jag var hundra procent säker på att han skulle göra allt för laget.

"Gå ut och njuta"

Den tilliten, till samtliga lagmedlemmar, är kanske Sveriges största styrka i sig.

- Det är inte bara 3–4 spelare som går in och presterar. Vi har sexton gubbar vi litar på och ett målvaktspar som är i världsklass. Det gäller bara att kämpa och kriga på varje boll. Det är det som gett oss framgången.

En framgång, i form av en EM-final, som är ofantligt stor även för en, i sammanhanget, erfaren spelare som Gottfridsson.

- Det är det största man kan få uppleva. Jag ska bara gå ut och njuta i morgon.