Connor McDavids Kanada möter Patrick Kanes USA redan i premiären. Arkivbild.
Connor McDavids Kanada möter Patrick Kanes USA redan i premiären. Arkivbild.

Spelarna som sprider stjärnglans i VM

De är de två största profilerna i VM – och stöter på varandra direkt. Kanadas Connor McDavid ställs mot USA:s Patrick Kane i ett "stjärnornas krig" när ishockey-VM i Danmark drar i gång.

ANNONS
|

Efter fem raka OS-turneringar med NHL-deltagande hoppade världens bästa liga av inför OS i Pyeongchang i februari.

Ironiskt nog har det öppnat dörren för ett par av de största stjärnorna i ishockey-VM.

Och fler kan det bli när kvartsfinalerna i NHL-slutspelet är över.

Med NHL-deltagande i OS hade knappast två så stora profiler som McDavid, Edmontonforwarden som vann NHL:s poängliga för andra året i rad, och Kane, trefaldig Stanley Cup-mästare i Chicago, kommit hela vägen till Danmark.

Nu ska de som lagkaptener leda sina lag mot framgångar. De börjar mot varandra på fredagseftermiddagen i öppningsmatchen i Herning.

ANNONS

Bägge gör sin andra VM-turnering. McDavid, 21, var med och vann guld med Kanada i Moskva 2016 och Kane, 29, har inte spelat sedan 2008 i Quebec.

Kane har förklarat sitt VM-ja till att han blev förbannad när OS-chansen försvann och att han ser det som en chans att utvecklas när han får spela med andra spelare än till vardags i klubblaget.

- Man har sett spelare som åkt över till VM och sedan gjort riktigt bra säsonger, killar som (Sidney) Crosby och (William) Nylander förra året, sade han till Chicago Tribune inför sitt eget beslut.

Här är fem profiler i ishockey-VM:

1) Connor McDavid, forward, Edmonton/Kanada.

Hans lag hade en tuff säsong och missade slutspel, men världens snabbaste hockeyspelare – och snart Sidney Crosbys arvtagare som världens bäste – vann poängligan i NHL för andra säsongen i rad. Han är den ende spelaren tillsammans med Wayne Gretzky som vunnit poängligatiteln två gånger vid 21 års ålder.

2) Patrick Kane, f, Chicago/USA.

Den lille (180 cm/80 kg) pucktrollaren har för det mesta varit upptagen med att spela långa och framgångsrika Stanley Cup-slutspel, trefaldig mästare som han är (2010, 2013 och 2015). Nu är han med och jagar USA:s första VM-guld sedan 1960. Tog OS-silver 2010 och vann NHL:s poängliga 2016.

ANNONS

3) Pavel Datsiuk, f, SKA S:t Petersburg/Ryssland.

Tog med OS-guldet i februari klivet in bland de exklusivas skara i Trippelguldklubben, de som vunnit OS, VM och Stanley Cup. Spelgeniet må fylla 40 år i juli, men håller fortfarande hög klass. Dubbel Stanley Cup-mästare med Detroit och har vunnit ett VM-guld.

4) Frederik Andersen, målvakt, Toronto/Danmark.

Danmarks största hockeystjärna slutade fyra i NHL:s målvaktsliga när det gäller antal segrar, 38 stycken. Värdnationens hockeysupportrar jublade när Toronto åkte ur Stanley Cup och 28-åringen därmed kunde tacka ja till VM-spel. Andersen är dessutom uppväxt bara några slajdningar bort från VM-arenan i Herning.

5) John Klingberg, back, Dallas/Sverige.

Poängmaskinen från Dallas är en spektakulär offensiv kraft från de bakre leden. Slutade trea i backarnas poängliga med 67 poäng (8 mål+59 assist), bara en bakom vinnaren John Carlson, Washington. Med lite mer skärpa i egen zon hade han blivit nominerad till Norris Trophy som NHL:s bäste back. Framåt har han få övermän. På fyra säsonger i NHL har han öst på med 214 poäng på 303 matcher. VM-guld i fjol.

Köpenhamn, TT:s utsände

ANNONS