Andreas Gralén, spelande tränare i Halmstad IBK, ser fram emot säsongen som nykomlingar i division 1.
Andreas Gralén, spelande tränare i Halmstad IBK, ser fram emot säsongen som nykomlingar i division 1. Bild: Roger Larsson

Spelande tränarna kan få det tufft: ”Krävs snabba beslut”

Halmstad IBK är tillbaka i division 1 efter en säsong i tvåan. Laget kommer att ledas av en kvartett spelande tränare.
– Ett snabbare spel kräver snabbare beslut och det kan bli ett problem för oss som både ska leda och spela, säger Andreas Gralén, målvakt och tränare i Halmstad IBK.

ANNONS
|

Halmstad IBK har fått behålla stommen sedan fjolårssäsongen i division 2. Men som nykomlingar i ettan har man också värvat in några spelare till truppen.

Oskar Härsjö har anslutit från Halmstads premiärmotståndare Pixbo Wallenstam, Daniel Steffensen kommer från Stenungsund och Hannes Bager från Arboga.

– Vi har tappat Pi Stålberg till Kusten och det är en kännbar förlust. Dessutom vet vi inte hur det blir med David Göras som är långtidsskadad, säger Andreas Gralén, målvakt och tränare i Halmstad IBK.

Han är en av fyra spelare som delar på tränarsysslan i innebandyklubben.

– Det är inte helt optimalt för oss eftersom alla tränare även är spelare i laget. I en drömvärld hade vi haft en matchcoach i laget, säger Gralén och pekar på svårigheterna med att både leda laget och spela.

ANNONS

– Vi klarade av att både coacha och spela i fjol i division 2 men i år tror vi att det kommer att bli svårare. I och med att det kommer att bli snabbare spel i division 1 kommer det också krävas snabbare beslut och det är inte det lättaste när man dessutom är ute på planen.

Vill hålla sig kvar

Laget har ingen uttalad målsättning inför seriestarten men siktar på att hålla sig kvar i division 1.

– Det är en ny serie med flera nya lag som vi inte har mött tidigare. Senast vi spelade i division 1 var till exempel inte Göteborgslagen med, säger Gralén.

Göteborgslagen är Pixbo Wallenstam, Mölndal, Partille och Zenith.

– Det är kul att få lite nytt motstånd. Fördelen med att möta lag man spelat mot tidigare är att man har koll på spelare och spelsystem, säger Gralén som har ett förflutet i Halmstads premiärmotståndare Pixbo Wallenstam.

Andreas Gralén hoppas på några segrar inledningsvis i serien, allt för att visa motståndarna att Halmstad IBK är tillbaka i division 1-innebandyn för att stanna.
Andreas Gralén hoppas på några segrar inledningsvis i serien, allt för att visa motståndarna att Halmstad IBK är tillbaka i division 1-innebandyn för att stanna. Bild: Roger Larsson

Säsongen 2009/2010 spelade nämligen Andreas Gralén i klubbens SSL-lag.

– Det stämmer. Men ingen av dem jag spelade tillsammans med då finns kvar i klubben och för mig är det här ingen speciell match utan en som alla andra, säger han.

Han tippar Lund, Munka-Ljungby och Mölndal som topplag i serien och hoppas självklart på att Halmstad ska få en bra start på serien.

ANNONS

– Det skulle vara bra om vi fick några segrar inledningsvis så att vi visar de andra lagen att vi är här för att stanna, säger Gralén.

Tippar Landskrona i botten

Han vägrar att tippa sitt egna lag i botten av serien.

– Nykomlingar har av hävd svårt att undvika botten i tabellen, men jag tror att det är Landskrona som kommer att få det tufft i år eftersom de har tappat många spelare från i fjol, säger han.

Andreas Gralén lämnar också ett tips på vilka spelare man ska hålla koll på under säsongen.

– Nyförvärvet Oskar Härsjö är en duktig spelare som kan göra vad som helst i hörnen, Adam Andersson har visat sig vara pånyttfödd efter en skada och Gabriel Bekassy Fritzson är en egen junior som utvecklats mycket, säger han.

Halmstad IBK

Nyförvärv: Oskar Härsjö, Pixbo Wallenstam, Daniel Steffensen, Stenungsund, Hannes Bager, Arboga.

Förluster: Pi Stålberg, Kusten, Lukas Jonsberg, Kusten, David Berg, Kusten.

Tränare: Johan Stål, Håkan Petersson, Andreas Gralén, Jonas Tarstad.

Premiäromgången: Mölndal-Lönsboda 5–6 (19/9), Lund Elit-Warberg (25/9), Olofström-Varla (26/9), Zenith-Landskrona (26/9), Partille-Munka/Ljungby 26/9), Halmstad-Pixbo Wallenstam (26/9).

Förutsättningar: Lag 1-4 kvalspelar till Allsvenskan. Lag 5-9 har spelat klart för säsongen. Lag 10-12 flyttas ner i division 2

ANNONS