Soós hoppas på tredje gången gillt

Brons i fjol och silver i förfjol. På lördagskvällen hoppas Halmstad Frigymnasters OS-satsande Christopher Soós, 22, vinna tillbaka SM-guldet i mångkamp – inför hemmapubliken. – Det är dags att visa alla vart skåpet ska stå, säger han.

ANNONS
|

Svenska mästerskapet i manlig artistisk gymnastik avgörs i Halmstad arena för tredje året i rad.

Hemmaplan har hittills inte varit någon avgörande fördel för Christopher Soós, som vann sitt (hittills) enda mångkampsguld i Stockholm 2013.

Men i vinter har han visat en bättre formkurva än någonsin och bland annat vunnit nord-EM och Sveriges största internationella tävling Mälarcupen.

Hans långsiktiga mål är OS-deltagande i Tokyo 2020. Det är därför han sliter 30 timmar i veckan i träningshallen i Malmö, där han bor och tränar sedan snart sex år.

– OS… jag bara ryser när jag tänker på det, säger han.

EM i Rumänien för två veckor sedan blev dock ett bakslag. Hopp och barr gick bra, men missar i övriga redskap resulterade i en 54:e plats.

ANNONS

Med lite distans säger Soós:

– Det är svårt att se exakt var problemet sitter. Förberedelserna inför EM var de bästa vi haft någonsin inför en tävling. Kanske var det överträning, kanske var det mentalt, kanske var det bara en dålig dag på jobbet. Vi ska analysera det efter SM.

Tio herrseniorer gör upp om medaljerna i Halmstad. De två senaste årens svenske mästare Michael Trane, Bromma, har tagit en paus i elitsatsningen och Christopher Soós utmanas framför allt av Kim Wanström, Hammarby, som var 53:a på EM.

I startfältet finns även Frigymnasternas förstaårssenior Filip Lidbeck, 17.

Soós uppladdning har dock inte varit perfekt. Han har under veckan dragits med en infektion i höger underarm – som var markant svullen efter fredagens träning i tävlingsarenan – och går på antibiotika.

– Det har stört mig lite …eller väldigt mycket egentligen. Men man kan inte göra mer än sitt bästa. Vi får se vart det leder i morgon (lördag), säger han.

Hur speciellt är det att tävla hemma i Halmstad?

– Det är alltid lika häftigt. Om det är första eller tredje gången spelar ingen roll. Jag vill visa att jag är från Halmstad och få visa min fina gymnastik, som jag har kämpat för. Och jag vill visa, både för Halmstad och Sverige generellt, att vi svenskar är duktiga på gymnastik och att vi kan sätta oss på världskartan också.

ANNONS
ANNONS