Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir tuffa förhållanden för de 16 000 som ska köra de nio milen mellan Sälen och Mora i dag. Arkivbild.

Snöfall utmanar Vasaloppsåkarna

När startskottet går för Vasaloppet klockan 08 har vallarna i de olika elitlagen haft en ovanligt dramatisk natt med ett kraftigt väderomslag. På bara några timmar har vädret slagit om från klar himmel till ymnigt snöfall, vilket skapar utmaningar i spåret för många motionärer och elit.

Anton Järnberg, sportchef för Lager 157, som bland annat innehåller Britta Johansson Norgren, sade så här på lördagskvällen:

- Just nu vet vi inte om vi ska börja vallningsarbetet direkt när det börjar snöa eller vänta och gå upp mitt i natten. Nu är vi i ett läge där det finns många frågor.

Mycket talar för en spurt

Jörgen Aukland, som är sportchef för Ragde Eiendom, som innehåller de bästa manliga åkarna, förklarar vad som väntar årets Vasaloppsåkare:

- Det blir mycket snö och motvind. Därför talar det mesta för att en stor klunga kommer samtidigt till Mora för en spurt. Samtidigt måste vi vara beredda om någon går ensam.

I Ragde Eiendom finns Oskar Kardin, som är ett av de stora svenskhoppen. Speciellt sedan han gjort en höghöjdsuppladdning som ingen annan har gjort.

Men Kardin kommer att få kämpa mot så många bra norska åkare att det skulle bli allt annat än en stor överraskning om det blir annat än en norsk seger i herrklassen

I damklassen talar mycket för en duell mellan Britta Johansson Norgren, som leder långloppscupen, och Lina Korsgren, som vann Vasaloppet i fjol.

"Ta god tid på er"

Lika utmanande kan det bli för de övriga knappt 16 000 deltagarna som åker årets Vasalopp. Speciellt eftersom det kommer att snöa.

Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, har en uppmaning till deltagarna:

- Ta god tid på er på resan till starten i Sälen. Sedan ska vi göra vårt bästa för att erbjuda bra spår. En fördel är att grunden är hård. Det talar för bra förhållanden, trots snöfall.

Hon fortsätter:

- De som ser snöfall som något positivt kommer att ha en extra mental styrka inför loppet.

Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, har ytterligare ett råd till motionärerna:

- Om man får bakhalt, vänta inte på att valla om utan gör det direkt vid närmaste kontroll. Då spar man på krafterna i längden.